Posts or Comments 29 November 2023

Archive for "Övrigt"Övrigt &Politik lage | 20 apr 2012

Integritetsföreningens fond

I och med EU-domstolens beslut igår att den svenska IPRED-lagen inte strider mot andra EU-lagar så framstår det tyvärr som det kommer bli öppet för skivbolag och filmbolag att få ut enskildas personuppgifter med endast hänvisning till IP-nummer. Förhoppningsvis kommer fler att skydda sin trafik så den inte går att spåra (vilket ju tyvärr blir ett problem för mer relevant polis-verksamhet såsom t.ex. utredandet av barnpornografi) men alla kommer nog inte att göra det och bolagen lär sitta på en del ip-nummer de kommer vilja ha personuppgifter om.

Det innebär att Integritetsföreningen som legat vilande ett par år nog kommer behövas igen. Integritetsföreningen (där jag är ordförande) har en fond som är tänkt att kunna bidra till rättegångskostnaderna som enskilda kan drabbas av om de har tänkt försvara sig om de blir stämda i domstol av något bolag. Rättssäkerheten som till stor del finns om någon anklagas för brott är mer eftersatt när det gäller om någon stäms. Det kan bli rätt mycket pengar att betala även om man har en hemförsäkring som kan täcka en del av advokatkostnaderna.

Om du vill vara med och bidra till att människor som blir anklagade av skiv- och filmbolagen också får en rättvis rättegång och en rimlig möjlighet att försvara sig får du gärna bidra till den fond vi inrättat. Du är också varmt välkommen att bli medlem. Skänk pengar via:

Fondens bankgiro: 408-0248

Uppge gärna också om det är så att du samtidigt vill bli medlem. Alla bidrag tas tacksamt emot.

Om du har några frågor får du gärna höra av dig till föreningen på integritetsforeningen (a) lagen.net

Obegriplighet &Övrigt &Personligt lage | 12 maj 2008

Insikt

Ungdomsböcker

Ovanstående hittade jag på Coop Forum. Väldigt fascinerande. Det finns tydligen olika sorters ungdomsböcker. Och man får välja mellan dem! Helt fantastiskt.

Jag undrar vilka de olika sorterna är. Kanske skiljer sig dessutom böcker av samma sort mellan varandra? De skulle man ju till och med kunna välja mellan olika böcker. Fast det vore förstås jobbigt om de hade olika namn eller till och med olika författare. Ve och fasa!

Bättre då att välja en sort och hålla sig till den.

Övrigt &Personligt lage | 15 mar 2008

Delvis ändrad inriktning för bloggen

Jag har insett att mitt bloggande är alldeles för sporadiskt för att kännas riktigt vettigt och har därför ett tag nu funderat över vad jag ska göra åt det. Jag gillar att blogga och lägger ogärna ner bloggen så istället kom jag fram till att jag skulle ändra blogginläggens karaktär något.

Jag har tidigare kanske haft alltför höga krav på hur genomtänkta och nyskapande inläggen var tvungna att vara för att få publiceras, alternativt har jag slängt ihop snabba personliga inlägg för att det inte skulle vara helt ouppdaterat.

Tanken är nu att jag skriver lite oftare och kanske lite mer personligt (det blir dock ingen personlig blogg där jag berättar vad jag gör på min fritid) och tyvärr inte alls lika nyskapande eller orginellt. Men det blir i varje fall något!

Övrigt &Politik &Vetenskap lage | 22 aug 2007

Vad behöver man egentligen förklara som politiker?

Jag läste idag en artikel i DN om den indisk/amerikanska feministen och professorn i kvinnotvetenskap Chandra Mohanty. Det var en ganska läsvärd artikel även om jag blev lite besviken, hade nog för stora förhoppningar.

Det som slog mig i varje fall var att hon vid ett tillfälle i artikeln citeras:

”Västerländska och särskilt amerikanska feminister måste dessutom skapa motallianser tillsammans med de kvinnor som lever i konflikzonerna, kvinnor på ort och ställe bekämpar USAs imperiprojekt. Annars är risken att västvärldens feminister gör sig medskyldiga till övergreppen. Den intressanta feministen i dagens USA är kort sagt den som undersöker kriget som sådant – och hur kriget inneburit en ny syn på invandring, övervakning och medborgarskap.”

Jag tycker själv det är väldigt intressant vad kriget mot terrorismen inneburit för de mänskliga rättigheterna men ifrågasätter att detta så på rak arm utan förklaring kan sägas vara den intressantaste feminismen i USA. Kanske var det bara hennes åsikt men som professor förväntar jag mig att personliga åsikter markeras som personliga åsikter för att inte misstas som fakta.

Ännu konstigare är uttalandet att västvärldens feminister riskerar göra sig medskyldiga till de övergrepp USA begår på kvinnor och andra i konfliktzoner. Detta om de inte skapar allianser med kvinnorna där. Det räcker alltså inte med att de aktivt jobbar emot, de ska jobba emot på det sätt som Chandra Mohanty förespråkar. Här vore det också intressant att veta om det är professorn eller privatpersonen som talar.

Det intressantaste med detta ur mitt perspektiv är dock inte det jag redan skrivit, detta har många många gjort sig skyldiga till utan det intressantaste tycker jag är att journalisten inte avkräver henne en förklaring på allt detta. Hon kan mycket väl ha helt perfekta förklaringar som jag givetvis missar för att jag inte är tillräckligt insatt.

Det är lite som med matematiska bevis, hur många led som behöver skrivas ut beror på hur insatt den som läser beviset är. Enkla saker kanske inte ens behöver skrivas alls eftersom de är så uppenbara för vissa medan annat måste förklaras in i minsta detalj eftersom personen som ska förstå inte har så stor kunskap från början.

Jag anser mig dock vara relativt allmänbildad och definitivt mer inläst på filosofi, feminism, ekonomisk historia och imperialism än många andra i Sverige. Jag ser tre möjligheter:

1. Både Chandra Mohanty och journalisten tycker det är så uppenbart att de inte disktuerar det ens. (Där tycker jag att journalisten borde insett att det inte är uppenbart.)

2. Journalisten frågade men fick ett blaha-svar som inte går att trycka. (Då tycker jag inte att journalisten borde varit så snäll utan ifrågasatt det hela.)

3. Journalisten frågade och fick ett bra svar som han tyckte var onödigt att trycka. (Borde inte ha utlämnats anser jag eftersom de flesta med mig hade fått en mycket bättre förståelse med förklaringen.)

4. Det var inte uppenbart för journalisten men han frågade ändå inte.

Jag tror tyvärr på det sistnämnda. De flesta människor behöver inte förklara sina konstiga åsikter (som mycket väl kan visa sig vara helt underbyggda) eftersom det inte är journalistens (anser han/hon) uppgift. Politiker däremot behöver, är min erfarenhet, mycket oftare förklara sina ställningstagande. Det finns säkert förklaringar men jag tror världen skulle bli bättre om vi vågade ifrågasätta våra egna och andras slutsater och se vad de baserar sig på.

Övrigt lage | 03 jan 2007

Pröva detta hemma

Vi köper fler och fler julklappar för mer och mer pengar i Sverige. Det kan ju vara roliga saker och många bra saker finns också att köpa. Tyvärr är det många människor som känner press att de måste ha råd att köpa saker och skuldsätter sig för att ha råd. Jag har därför ett tips ni kan pröva hemma.

Övrigt lage | 24 jul 2006

Obegripligt glad

Jag är obegripligt glad. Okej, kanske inte obegripligt egentligen, det finns en del orsaker, men jag är ändå lite förvånad liksom. Och det håller i sig…

Det finns massa roliga bisaker med att vara glad (tips till er som inte är så glada 🙂 ). En av dem upptäckte jag när jag mellan halv tio och halv elva tog en promenad i Slottskogen.

Jag gick runt och kunde naturligtvis inte dölja (varför skulle jag det förresten, även om jag hade kunnat?) min glädje och det var faktiskt flera av varandra oberoende sällskap som började prata med mig. Och då får ni ändå betänka att solen hade gått ner, det var lite lagom kyligt och inte mycket folk ute och gatlyktorna var tända eftersom det var så mörkt…

Människor är fantastiska!

Övrigt &Politik lage | 01 jul 2006

Varför SJ?

Jag hade precis fått skjuts från Öland till Enköping för att ta tåget därifrån till Stockholm. Tåget var givetvis 20 minuter försenat men det var en vacker dag i Enköping och så bråttom hade jag inte.

Däremot insåg jag att jag skulle behöva biljett, och för att inte behöva lägga ut pengar själv eftersom det inte var jag som skulle betala resan så tänkte jag beställa biljetterna via commeo, SJs företagsavtal.

Stationen var tyvärr stängd, men jag tänkte att de nog hade en biljettautomat utanför. Nej, den var stängd tillsammans med stationen vid halv två en lördag. Nåja, Enköping är inte Sveriges största kommun (varför mitt tåg mellan Göteborg och Stockholm måste stanna där ideligen är en annan fråga) och jag har ju commeo-kort så jag behöver ingen biljett utan bara ha bokat innan.

Eftersom SJ inte delar ut sitt trådlösa internet på stationerna utan bara på tågen kunde jag inte boka via internet. Jag ringde istället SJs företagsbokning, men eftersom jag inte kunde företagets kundnumer utantill (det behöver man inte om man bokar via internet) så kunde jag på inga villkor få boka, även om jag kunde alla andra nummer, typ mitt kundnummer, mitt kortnummer, min kod osv, och jag var länkad till företagets kundnummer. Nåja, jag kanske kunde betala på tåget med mitt commeo-kort? Jodå, fast då fick jag inte välja vilket företag som skulle betala utan då skulle det första gälla (som var fel)…

Då kom jag plötsligt på att jag kunde gå upp på internet med hjälp av min bärbara dator, blåtand till mobilen och gprs till telia. Det gick utmärkt, förutom att vid det här laget så hade tågets ordinarie avgångstid precis passerats (SJs bokningssida är enormt seg). Tåget skulle dock gå drygt 20 minuter senare, men det spelade ingen roll för bokningssystemet som vägrade mig att få boka biljetten.

Eftersom nu bokningsnumret ligger på internet när jag loggar in så kunde jag ringa upp bokningen igen och få bokat biljetten till slut. Min fråga är dock:

Varför gör ni så här mot era kunder SJ? Vad vinner ni på att göra det så svårt som möjligt för kunderna att boka biljetter? Tyvärr förstår jag varför så många jag känner åker buss istället för tåg. De säger att det är så krångligt med SJ, och precis så är det.

Övrigt lage | 30 jun 2006

Vegetarisk mat på Öland?

Finns det vegetarisk mat på Öland? Naturligtvis finns det, frågan är bara var?

Jag bor med en annan vegetarian på ett pensionat. Det är väldigt trevligt och frukosten är helt okej, men när det kommer till den vegetariska maten visar det sig att kocken tror att vegetarisk mat består i stekt squash. Squash är visserligen gott, men att bara få det, och dessutom bara på två-tre olika sätt får en att efter en vecka undra om det varit vegetarianter på Öland förut…

Lunchställena i de små samhällena är inte mycket bättre. Har man tur finns det en vegetarisk rätt som är sämre och dyrare än resten. Har man otur finns bara pizza (endast en vegetarisk) utan färska grönsaker. Dyr.

Det positiva i det hela var att vi igår tog en utflykt till Ölands södra udde. Förutom att det var obeskrivligt vackert och utsikten från fyren Långe Jan så var restaurangen Fågel Blå det bästa som hänt vegetarisk mat på Öland så länge jag varit där (en vecka).

Jag fick brynta trattkantareller och en potatiskaka med lätt stekta morötter och palsternacka. Till detta skirat smör och en underbar yoghurtsås. Allt detta för det på Öland mycket billiga 79 kronor och det var dessutom väldigt mycket kantareller och ett helt ok salladsbord. Rekommenderas.

Övrigt lage | 21 jun 2006

GU-Väst jubilerar

Grön Ungdom Väst har just firat sitt tioårsjubileum. Vi firade med en härlig picnic i Slottskogen i Göteborg med trevliga lekar och väldigt många deltagare. Vi är nu fler i Grön Ungdom Väst än vi någonsin varit tidigare. Vi är åtminstone en bit över 500 medlemmar och vi har åtminstone en sju-åtta aktiva lokalavdelningar. När det var som sämst var vi 60 medlemmar med en aktiv lokalavdelning…

Tioårsjublieumet har också fått mig att inse hur länge jag har varit med. Jag har varit med i nio år i Grön Ungdom och Miljöpartiet de Gröna.

Lite andra sätt att räkna på: Jag har varit med mer än 1/3 av mitt liv. Jag har varit med stort sett halva Grön Ungdoms livstid. Jag har varit kommunalpolitiker i snart åtta år eller nära en tredjedel av mitt liv.

Nåja, jag är åtminstone inte född på 70-talet…

Obegriplighet &Övrigt lage | 17 jun 2006

Göteborgs centrala slum?

Idag skulle jag hämta det usb-minne jag beställt. Jag beställde det för mer än två veckor sedan och nu hade det äntligen kommit. Anledningen till att jag ens stått ut att vänta så länge var att jag såg ut att ha fått det riktigt billigt, 120 kr för ett mkt snabbt usb2.0-minne på 512 MB som dessutom var litet och lätt.

Det är en vacker dag så jag gick dit hemifrån, trots att det var lite varmt. När jag väl kom fram till Odinsgatan började den märkliga upplevelsen. Jag kände det som om jag långsamt var på väg tillbaka till Istanbul (jag var där med min kör för några veckor sedan). Det blev skräpigare och skräpigare och när jag passerat lyxhotellen och Odinsplatsen och gick på Friggagatan slog det mig verkligen:

På Friggagatan ligger en salig blandning av porrklubbar, nedgångna restauranger, militäraffärer (importerade grejer), sunkiga pizzerior, judiska kyrkogårdar, harley davidsson-affärer med anknytning till mc-gäng, någon liten fotoaffär ett antal sushibarer osv.

Friggagatan

Allt detta är naturligtvis helt bissart. Det mest bisarra är dock att detta ligger precis inne i centrala Göteborg bredvid just lyxhotellen och nybyggda skitdyra bostadsrätter. Gatan är dessutom genomfarstled för väldigt mycket busstrafik.

Affären jag skulle hämta mitt minne i var inte mindre bisarr. Det var en liten mörk affär med otvättat skyltfönster där dörren knappt gick att stänga och knarrade så fort någon försökte (även den automatiska dörrstängaren).

Väl inne i affären möts jag av hyllor med en massa olika osorterad elektronik till bra priser i lagom dammiga orginalförpackningar. Expediten (ung man med stort leende utan fjuttiga saker som kassaapparat eller kortterminal) tar emot en stor sedelbunt från mannen framför mig som köper buntar med kontantkort av typen comviq kompis.

Allt är fruktansvärt varmt men jag får bra service och får mitt minne som när jag väl vandrat hem genomen den bisarra gatan igen visar sig vara precis det som utlovats (i orginalförpackning, absolut inget tjuvgods) och riktigt snabbt dessutom. Det är intressant att upptäcka nya sidor av Göteborg!

Övrigt lage | 12 jun 2006

Ljust och vackert…

Utsikt över Guldheden

…är det när jag tittar ut genom mitt somrumsfönster. Jag brukar inte titta ut men nu är det så varmt att jag måste ha fönstret öppet och då blir det liksom läge. Jag gillar sommarnätterna!

Övrigt lage | 12 jun 2006

Eftersom du är en av våra bästa kunder…

Prova Betal- & Kreditkort MasterCard utan årsavgift i 1 år.

Du fick för en tid sedan ett erbjudande om ett Betal- & Kreditkort MasterCard. Eftersom du är en av våra bästa kunder vill vi bara påminna dig innan erbjudandet går ut. Vi tror nämligen att det kan underlätta din vardag en hel del – inte minst nu i semestertider.

Ovanstående skrev Föreningssparbanken till mig nyligen. Jag sköter affärerna för en annan person som fick ett nästan likadant brev. Skilnaden var att jag inte blev erbjuden den lägre räntan på endast 6,9% istället för 13,44%… Då undrar man hur bäst som kund man egentligen är! 🙂

Skämtåsido blir det så fjantigt att bli utnämnd till en av deras bästa kunder. Jag fattar väl själv att om jag är en av deras bästa kunder i någon aspekt så är det för att jag blir lurad på pengar av dem. Alternativt är alla kunder deras bästa kunder. Och blir lurade på pengar av dem.

Jag ringde därför upp banken och frågade vad de menade med den meningen, och de lovade återkomma med e-post till mig. Jag gissar att de aldrig kommer återkomma, men om jag fortfarande kommer ihåg det om en vecka ger jag en uppdatering i ärendet!

Nästa sida »