Posts or Comments 27 May 2018

Politik lage | 20 Okt 2006 12:00 f m

Kompromiss eller inte?

Nu tror alla säkert att detta inlägg ska handla om de förhandlingar som jag och Kia Andreasson genomfört med s och v. Jag funderade på att skriva om detta men började tänka på någonting annat istället:

När är det okej att kompromissa och när är det inte okej? Var går gränsen? När man som jag jobbar en hel del med politik så bör tycker jag man bör fundera på detta. Det har i varje fall jag gjort.

Ibland finns det i Miljöpartiet de Gröna en diskussion om just detta, när det är rätt och när det är orätt. Det jag ibland tycker vi missar i den diskussionen är möjligheten att faktiskt just erkänna att saker är kompromisser. Även om vi går med på någonting så måste vi ju inte säga att ”det här är jättebra för alla”. Istället skulle vi kunna säga ”det här anser vi är en bra kompromiss och hade vi fått bestämma själva så skulle det sett ut så här”. På det sättet riskerar man inte (åtminstone inte i lika stor grad) att glömma av vad man egentligen vill, vilket brukar framhållas som ett argument mot att kompromissa.

En annan sak är att det inte ska bli sämre med kompromissen. Även om någon annan vill gå åt ett dåligt håll måste man ju inte följa med bara för att man inbillar sig att den kanske inte går lika långt. Ett resonemang där det är tillåtet att gå åt fel håll bara för att stoppa ett ännu sämre förslag kan leda hur fel som helst.

Men om bara dessa två faktorer, att man talar sanning om vad man egentligen vill, och att kompromissen inte går åt fel håll, är uppfyllda tycker jag det i princip är bra att kompromissa.

One Response to “Kompromiss eller inte?”

  1. on 17 Feb 2017 at 06:35 1.Eliza said …

    I came, I read this article, I corudeneq.

Trackback This Post | Subscribe to the comments through RSS Feed

Leave a Reply