Posts or Comments 26 September 2023

Obegriplighet &Topplista lage | 22 okt 2006 12:21 f m

Högskoleprovet

Jag gjorde högskoleprovet idag. Mitt fokus har de senaste månaderna varit väldigt tydligt. Först fokuserade jag på valet. När valet var slut fokuserade jag på förhandlingarna. När förhandlingarna var slut (i torsdags) så fokuserade jag på högskolprovet.

Igår var jag alltså hemma från jobbet (jag kompade ut en av de otaliga dagar jag jobbat ihop tyvärr) och försökte ställa om mentalt och försökte bli av med en stundande förkylning. Jag tror jag lyckades relativt väl med båda, dvs förkylningen bröt inte ut idag (även om jag var trött och hängig) och mentalt var jag ganska inställd på provet.

Högskoleprovet är egentligen ganska roligt att göra. Det var så länge sedan jag gjorde det sist att jag nästan glömt av. (Jag gjorde det när jag gick i gymnasiet.) Det finns några grejer som skulle kunna förbättras dock:

3. Gör mattedelen till en del med seriös logik och matematik och inte ”jag-sätter-dit-dej-på-småsaker-del”.
2. Rätta snabbare. Varför ska jag behöva vänta drygt 4 veckor på svar, det borde kunna gå på två!
1. Slopa den delen som ändå inte gills. Det måste vara en sjuk hjärna som kom på det. Vänta nu, varför inte skapa en del till som inte räknas? Frågan är egentligen varför de stoppade vid en del som inte räknas. Varför inte kräva att folk sitter där ett dygn och gör massa delar som inte räknas?

Och till er som undrade hur det gick för mig: Jag undrar också… Vet gör jag om drygt 4 veckor… Jag vet visserligen ungefär hur många rätt jag fick men det är ju inte det som räknas.

5 Responses to “Högskoleprovet”

 1. on 22 okt 2006 at 01:37 1.Joakim Larsson said …

  Svårt och inse om du kanske är ironsikt, men då får du ta det här ironiskt med. Prylen är ju att den överflödiga delen är ett test inför nästa år så att man kan se att de är balancerade mellan åren.

 2. on 22 okt 2006 at 09:52 2.lage said …

  🙂
  Jag var nog till mesta delen inte ironisk. Jag kan också se att det finns poänger med att ha ett sådant test, men jag tycker inte att den begränsade (så som jag ser det) nyttan kan motivera att 40.000 personer sitter och svettas en extra timme. Det måste finnas bättre sätt, men jag tror att man inte undersöker dem eftersom de som konstruerar provet inte behöver bry sig om att det sitter 40.000 människor en extra timme.

  När det gäller balanseringen mellan åren så bygger ju högskoleprovet som jag förstått det på idén om normalfördelning och då utgår man ju från mer eller mindre att det är en i snitt lika begåvad grupp varje år som gör provet, så fördelas i varje fall resultaten. Dessutom kan man ju inte ha samma prov två gånger i rad, även om man inte får ut provet eller facit. Folk kan ju faktiskt komma ihåg…

  När jag tänkt igenom det ser jag som enda poäng att man kan jämföra vad samma person fick på det block som räknas och det block som inte räknas.

  För övrigt så kör de inte samma testblock i hela landet, kan vara intressant att veta för er som samlar på högskoleprovs-trivia. 🙂

 3. on 24 okt 2006 at 12:52 3.Johan H said …

  Just det!

  Det faktum att det inte är samma testblock överallt hade jag ingen koll i det ännu relativt mobillösa nittitalet, men när jag återvände till högskoleprovsvärlden några år in i det nya milleniet framstod detta faktum förfärande klart redan under pauserna.

  Har dock inte bestämt mej för vad jag tycker om det, än.

 4. on 25 okt 2006 at 15:54 4.anli said …

  Jag är imponerad av alla som orkar/vågar/fixar att göra högskoleprovet. Det får mig att darra av skräck. Men nästa år, då jäklar. 🙂

 5. on 14 jan 2009 at 23:01 5.Farzad said …

  Finns hjälp att tillgå. Exempelvis kan man förbereda sig med en bok som stöd http://www.hogskoleporten.se