Posts or Comments 22 May 2019

Politik lage | 30 okt 2006 04:02 e m

Abortlagstiftningen och för tidigt födda barn

I ett inlägg i GP skriver Marcus Birro om abort. Han menar att ämnet är tabubelagt och att man inte kan argumentera för inskränkningar i nuvarande rättigheter utan att bli utmålad som en religiös fundamentalist.

Givetvis ska man inte bli utmålad som en religiös fundamentalist om man inte är det, och såvitt jag vet är inte Marcus Birro det. När det gäller själva sakfrågan där Marcus Birro argumenterar för att tiden det är tillåtet att göra abort borde kortas eftersom tiden där det går att rädda ett foster och den sista tiden där man med tillstånd för Socialstyrelsen kan få göra abort snart tangerar varandra så håller jag inte med honom.

Han menar att det vore rimligt att Sverige valde samma gräns för när ett foster ska kallas barn som en del andra länder som valt tidigare gränser. Han undrar också på vilket sätt kvinnors rättigheter stärks av att de har fyra månader på sig att göra abort. Jag skojar inte, det står i princip så. Läs själva! Frågan kan då bli, varför inte inskränka till två dagar?

Det är ju uppenbart att många inte direkt vet att de blivit gravida och att många dessutom kan behöva viss betänketid och dessutom gå igenom de samtal med experter som kan vara nödvändig.

Frågan som skulle kunna uppstå när man kan hålla foster vid liv utanför sin mors mage vid samma tidpunkt som det är okej att göra abort (så är det alltså inte idag) är om fostret då ska betraktas som barn och därmed så att säga inte kunna dödas (dvs att det skulle vara oetiskt eller olagligt). Problemet kommer dock att finnas i vilket fall som helst eftersom om man bara väntar lite så kan ju alla foster räddas, även de som bara är 7 dagar gamla.

Eftersom vi nu inte lever i medeltiden där religionen stoppar all vetenskaplig utveckling så kommer säkerligen den medicinska vetenskapen att fira nya triumfer och göra vårt liv bättre (för det mesta i varje fall). Jag kan inte utesluta att vi skulle kunna få barn som kanske aldrig legat i sin mors mage utan direkt legat någon annan stans. I det fallet borde man ju med ovanstående logik förbjuda kvinnor att ha mens och män att onanera (eller ha samlag med kondom). Jämför med Monty Pythons underbara sketch ”Every sperm is sacred”.

Jag inser att detta är ett extremt exempel och att vi troligen inte kommer dit inom överskådlig tid, men vi kommer säkert kontinuerligt kunna rädda för tidigt födda barn tidigare och tidigare. Jag tror aldrig vi kommer komma till en gräns.

I ett sådant läge kan man givetvis hävda att vi inte ska ha någon aborträtt över huvud taget. Många länder har sådan lagstiftning. De praktiska konsekvenserna avskräcker dock rejält. (Illegala aborter som leder till många människors död och riktigt dåliga uppväxtförhållanden för många barn osv osv.)

Det enda rimliga som jag ser det är att lagstiftningsmässigt bestämma en gräns (och här har jag för dåliga kunskaper för att kunna ha en väl grundad åsikt) för när det ska vara tillåtet och hålla sig till den. Det är uppenbart att allt från spermier till foster i 8:e månaden kan betraktas som både barn och foster/något annat och att det inte finns någon knivskarp gräns.

En gräns, oavsett var man sätter den, kommer inte att vara helt tillfredsställande ur alla faktorer, men den måste likväl finnas och att basera den på att inskränka kvinnors fri- och rättigheter i takt med vetenskapens landvinningar tycker jag är djupt osympatiskt.

Även om Marcus Birro inte är en religiös fanatiker så är ovanstående synsätt (som jag iofs inte vet om han delar) någonting som spelar religiösa fanatiker i händerna. Det går att (orättfärdigt i och för sig) spela ut kvinnors rättigheter mot vetenskapen och så framstår åtminstone ett av dessa två ”onda” ting som felaktigt. Bingo.

(Fast inte för oss människor som vill leva i en värld där varje människa ska vara fri att själv få bestämma vad man ska tro på och där politiska beslut ska baseras på förnuftsargument och inte på tro på en auktoritet.)

One Response to “Abortlagstiftningen och för tidigt födda barn”

  1. on 16 aug 2017 at 06:01 1.83Shaun said …

    Hello admin, i must say you have high quality articles here.
    Your blog should go viral. You need initial traffic only.
    How to get it? Search for; Mertiso’s tips go viral

Trackback This Post | Subscribe to the comments through RSS Feed

Leave a Reply