Posts or Comments 10 August 2022

Personligt &Topplista lage | 31 okt 2006 02:47 e m

Sjuk och Alexander

Jag är sjuk. Blev det igår. Förkyld. Irriterande.

Det är kanske egentligen inte så oväntat. Jag har jobbat ett antal månader på rejält över 100% och först den senaste veckan börjat slappna av. Nu ligger jag i varje fall i sängen och försöker sova och sysselsätta mig. Tyvärr vaknade jag vid halv fyra i morse och det dröjde ett par timmar tills jag kunde somna om. För mycket som snurrar i huvudet…

En av de saker jag sysselsätter mig med är att titta på filmer jag inte hunnit sett förut. Alexander är en av dem. Det är en långtråkig film. I början står man ut eftersom den faktiskt är välgjord och vacker men när den bara fortsätter och fortsätter med porträtt av personer man inte bryr sig blir det långtråkigt. Jag kommer på mig själv med att ideligen fundera på om det inte finns någon dokumentär om Alexander (helst odramatiserad då).

Innehållet är liksom inte ointressant, man har bara skalat bort allt intressant som varför han gick vart och vad det innebar för maktbalansen eller olika människors bevekelsegrunder eller hur livet var att leva på den tiden. När jag skriver det här undrar jag liksom vad som blir kvar. Jag inser att det som är kvar är

1. exotism
2. pampiga scener och tal utan sammanhang
3. fånig engelsk brytning

Det känns så tråkigt att det slängts ut så mycket pengar på något så onödigt. Förutom att man kunde gett dem till svältande barn så kunde de ju faktiskt ha gjort en dokumentär om Alexander och ingående beskrivit tiden, vad människor levde av, hur storpolitiken påverkade historien och vilka mänskliga landvinnigar som kom eller som förstördes. Då hade jag legat klistrad i min sjuksäng framför datorskärmen.

Comments are closed.