Posts or Comments 10 August 2022

Politik &Topplista &Vetenskap lage | 06 feb 2007 12:05 f m

Importerad reaktionär politik

Jag zappade runt på TV och fastnade av någon outgrundlig anledning (har nog egentligen mer att göra med kvaliteten på det övriga som visades) vid SVT1 och ”Supernatural”. Först tog jag det bara som en vanlig dramaserie (ett tag trodde jag till och med att det var en film) sedan insåg jag att det var reaktionär amerikansk propaganda av värsta sorten.

Det handlade om en man A som hamnade i en småstad där han mötte en tjej B som bodde hos sin morbror och hans fru. Småstaden var blomstrande trots att ställena runt omkring förföll. Samtidigt träffar As bror C en kvinna D när han stuckit från sin bror för att pröva sina egna vingar. D pratar om att hon inte stod ut där hemma där hennes familj ville bestämma (fast de ville hennes bästa), hon ville bestämma själv trots att det kanske inte var det bästa och stack därför hemmifrån.

Här börjar det reaktionära budskapet gå upp för mig. När det sedan visar sig att småstaden mår så bra bara för att de offrar förbipasserande till en hednisk gud från Skandinavien, ”en individ måste offras för det gemensamma bästa”. Detta budskap hamras in från de som offrar andra ungefär hundra gånger.

Brodern C dumpar kvinnan D för att han blir orolig för sin bror A och kommer tillbaka lagom för att rädda brodern A och tjejen B som är påväg att offras av tjejen Bs morbror med hustru (för det allmänas bästa).

I slutet visar det sig att tjejen D som rymt hemifrån dödar hämningslöst och i offrens blod kommer i kontakt med djävulen.

I stort sett alla delar av detta är djupt reaktionära:

1. Guden som måste offras till kommer från skandinavien där människor offras för det gemensamma bästa. (Ta lärdom och inför ingen ekonomisk utjämning!)

2. Guden finns på riktigt. (De som tror på förnuft eller naturvetenskap har fel, det finns gudar på riktigt!)

3. Det är bara kärnfamiljen som betyder någonting. Därför att:
A) Brodern C måste tillbaka och rädda sin bror A. (Han känner det på sig.)
B) Tjejen B som tas av hand av sin morbror med fru överges och offras eftersom de inte står henne tillräckligt nära och därmed kan känna tillräckligt med henne.
C) Kvinnan D som inte låter sin familj som vet bättre än hon själv bestämma över sig är givetvis i kontakt med djävulen, det är man om man inte låter far bestämma allting.

Jag förstår uppriktigt sagt inte den inköpare på SVT som köper in sådan här skit. Det värsta är ändå att det är väldigt försåtligt införpackat. Hade jag inte påväg till detta skitprogram zappat förbi ett annat skitprogram (gudstjänst från Livets Ord) som fick mig att bli på min vakt vet jag inte om jag ens hade tänkt på det…

One Response to “Importerad reaktionär politik”

  1. on 25 feb 2007 at 18:47 1.Uffe said …

    Idéen om offret på detta sätt, kommer ursprungligen från Niel Gainmans ’Amerikanska gudar’. En bra och läsvärd bok.