Posts or Comments 10 August 2022

Personligt &Politik &Topplista &Vetenskap lage | 10 feb 2007 05:30 e m

Är jag liberal kväkare eller scientolog?

Givetvis är jag varken liberal kväkare eller scientolog. Förutom att det svenska uttrycket ”att vara någonting” kanske leder tankarna fel, det ”man är” är väl knappast det enda som definierar en som människa.

I varje gjorde jag ett testinternet som skulle visa vad jag hade för livsåskådning. För de som känner mig kommer det knappast som någon överraskning att ”sekulär humanist” hamnade överst. Mer förvånade är är då kanske att jag ansågs vara 77% ”liberal kväkare”. Gör gärna testet själv och jämför med mitt resultat:

1. Secular Humanism (100%)
2. Unitarian Universalism (92%)
3. Liberal Quakers (77%)
4. Nontheist (74%)
5. Theravada Buddhism (68%)
6. Neo-Pagan (66%)
7. Mainline to Liberal Christian Protestants (60%)
8. Taoism (52%)
9. New Age (50%)
10. Orthodox Quaker (40%)
11. Reform Judaism (40%)
12. Mahayana Buddhism (39%)
13. Scientology (27%)
14. Bahá’í Faith (26%)
15. Sikhism (26%)
16. New Thought (25%)
17. Jainism (24%)
18. Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (Mormons) (19%)
19. Christian Science (Church of Christ, Scientist) (17%)
20. Seventh Day Adventist (17%)
21. Mainline to Conservative Christian/Protestant (13%)
22. Hinduism (11%)
23. Eastern Orthodox (9%)
24. Islam (9%)
25. Orthodox Judaism (9%)
26. Roman Catholic (9%)
27. Jehovah’s Witness (7%)

Naturligtvis kan man kritisera urvalet av religiösa inriktningar men det är, om än med en viss betoning på suspekta protestantiska halv-sekter, ett ganska stort urval och det känns ganska seriöst, betydligt seriösare än många andra tester jag gjort.

Det är även lustigt att katolska kyrkan kommer näst sist. Det känns inte mer är rättvist med tanke på hur upprörd jag blir varje gång de konservativa höger-kristna lägger sig i politiken. (Jag tycker iofs illa om när LO och Svenskt näringsliv lägger sig i politiken också.)

Läste senast i dagens DN om folkomröstningen om abort i Portugal. Nej-kampanjen till hälsa och frihet (ja-kampanjen för patriarkatets ointelligenta mörkermäns marsch för ofrihet och intolerans) leds givetvis av påven för katolska kyrkan och hans enkönade vatikan-”stat”.

Känns bra att veta att vi istället för att använda biståndspengar till svältande barn i Afrika och kampen mot AIDS och malaria så använder vi dem till att genom EU understödja de fattiga länderna Portugal, Frankrike, Italien, Irland och Spanien. De behöver pengarna för att kunna stödja sina konservativa bönder och katolikernas guds-rättfärdigade kamp mot frihet, mänsklig utveckling, miljö och vetenskap.

Då känns det mycket bättre att vara 77% liberal kväkare. Helt tydligt går det att vara kristen och ändå ta avstånd från den auktoritetstro som tyvärr finns i de flesta samfunds idé om det finns något speciellt man ska tro på (utan att få någon anledning till varför).

3 Responses to “Är jag liberal kväkare eller scientolog?”

  1. on 12 feb 2007 at 14:16 1.Maria Ferm said …

    Hehe jag blev 100 procent Unitarian Universalism, sen kom lite olika buddhistiska varianter, new age och tydligen är jag scientolog till 64 procent… interesting! roman catholic kom också näst sist när jag gjorde, vilket känns bra med tanke på att jag gick ur katolska kyrkan för några månader sen! ha det fint!

  2. on 18 feb 2007 at 22:38 2.Cyberhippie-Emma said …

    Jag har också gjort det testet nu 🙂 ganska intressant utfall kan man säga, särskilt om man jämför med ditt!

  3. on 19 feb 2007 at 21:29 3.Joakim Larsson said …

    De 7 första var gemensamma för oss, sedan hade toa och new age bytt plats och sen var det annorlunda.