Posts or Comments 11 July 2020

Politik &Vetenskap lage | 07 jun 2006 02:20 e m

Länsstyrelsens vetenskapsförakt?

Idag var det hearing med Kommunstyrelsen i Göteborg om miljökvalitetsnormer och vad de får för effekter och hur framför allt luftsituationen i Göteborg kan göras bättre.

Det var många intressanta föredrag och också en hel del intressanta och tvivelaktiga inlägg från politiker (jag får säkert läge att återkomma till detta) men det mest anmärkningsvärda var Länsstyrelsens föredrag:

Länsstyrelsen stod och spottade ur sig kommentarer i en rasande takt om hur dåligt själva systemet med miljökvalitetsnormer var, hur ogenomtänkt det var och hur dåligt det fungerade, en jurist gick dock in och mycket riktigt påpekade att det var deras tillämpning som var inkorrekt och inte systemet som var dåligt, men det brydde de sig naturligtvis inte om.

Jag ställde en fråga om de baserade alla dessa omdömen på vetenskapliga fakta eller om det bara var tyckanden, eftersom det de sa delvis stred mot vetenskapliga resultat. Svaret var det häpnadsväckande ”Nej, jag baserar detta på 30 års erfarenhet”, vilket i praktiken torde betyda ”jag har gjort så här i trettio år utan att lyssna på vetenskapliga resultat så varför ska jag börja nu?”. Det kan man i och för sig fråga sig, men man kan också fråga sig hur Länsstyrelsen borde behandla ärenden.

De tidigare föredragningarna hade t.ex. innehållet vetenskapliga bevis för bl.a. att miljön var dåligt och att människor dör av det och får kortare livstid och sjukdomar samt stannar hemma från jobbet. När man helt struntar i detta och istället förespråkar sin egen erfarenhet för att man borde strunta i människors hälsa och miljö, utan att ha några fakta som talar för att det skulle ge någon som helst positiv effekt för någonting annat, är man väldigt fel.

Har man vetenskapliga fakta för att någonting annat som är viktigt (för vissa typ företagens vinst) står emot det hela så kan politiken gå in och diskutera avvägningar, men har man inte det ska man i princip hålla tyst som tjänsteman.

Vart skulle vårt samhälle vara om alla människor struntade i vetenskapliga resultat och istället gick på sin egen erfarenhet?
-Nej-nej, jorden är inte rund, jag har aldrig gått runt den!
-Vadå matematiska beräkningar? Jag bygger flygplan som blir vackra!
-Du säger att det inte är fysiskt möjligt för mig att flyga? Vänta tills jag prövat från tionde våningen så får du se!

One Response to “Länsstyrelsens vetenskapsförakt?”

  1. on 17 feb 2017 at 09:53 1.Bettie said …

    eu fac marunt din buze, dar cu geamul inchis si inca n-am iesit din masina Ii las pe altii sa se bage si nu depasesc aiurea, dar asta cu linia de tramvai, o fac intr-un singur loc unde dimineata sunt cozi luungi pe muulte rar3dni&#82u0;