Posts or Comments 26 September 2023

Personligt &Politik &Vetenskap lage | 26 mar 2007 01:57 e m

Oliberalerna, auktoritärerna och populisterna (Folkpartiet)

Folkpartiet oliberalerna, auktoritärerna och populisterna fortsätter sin marsch mot en skola med mål som likriktning, inordning, kollektivism och frihetens underordning under den allvetande skolministermajoren Björklund.

Denna gång handlar det om obligatoriska nationella prov i svenska och matematik. Kanske inte så farligt tycker någon. Nej, det kanske passar flera elever och/eller skolor. Problemet är ordet obligatorisk. Det ska alltså vara för alla, även de det inte passar. Kanske en annan invändning då, är det inte bra att kolla så att alla skolelever hänger med? Problemet är att förslaget inte är kopplat till den relevanta måluppfyllelsen, den som finns i senare årskurser. Det finns alltså ingen möjlighet att bedriva vissa andra undervisningsmetoder som inte skolöverfurir Björklund tänkt sig:

Svenska Dagbladet rapporterar om hur det skulle slå mot Waldorfskolor. För att undvika missförstånd kan sägas att jag själv gått i en waldorskola i Göteborg. (Trots att jag inte haft ett enda nationellt prov i svenska eller matematik råkar jag vara rätt duktig på både svenska och matematik. För övrigt lärde jag mig en hel del svensk grammatik från en schweizisk lärare, snart kommer väl förslag om att alla som undervisar i svenska på gymnasiet måste ha svenska som modersmål?) Jag är kritisk till en hel del i waldorskolorna men inte är det frånvaron av nationella prov i årskurs tre. Jag skriver kanske om denna kritik någon annan gång.

För waldorfskolor bryter i varje fall detta mot hela pedagogiken. Det verkar dock inte skolöverfuriren Björklund vara ett dugg intresserad av. Jag undrar om folkpartiet oliberalerna antingen inte längre tycker att friskolor ska få finnas eller inte tycker att de ska kunna ha alternativ pedagogik, i varje fall inte en som inte är godkänd av skolöverfuriren. (Skolverket har redan godkänt deras alternativa pedagogik och tillvägagångssätt.)

Istället för att skolkorpral Björklund själv hittar på konstiga regler för skolorna skulle man kunna kräva att det finns vetenskapligt underlag för vad som är bäst eller vad som fungerar och dessutom anpassa det till varje enskild elev. Tänk om fokus kunde ligga på elevernas behov och utveckling istället för på central regelmani.

7 Responses to “Oliberalerna, auktoritärerna och populisterna (Folkpartiet)”

 1. on 26 mar 2007 at 14:35 1.Sara said …

  Väl talat, kompis!

  Läs gärna mitt inlägg också.
  Kram.

 2. on 26 mar 2007 at 17:24 2.Neels said …

  ”…kritik någon anann gång.” Är det det stavningen som man lär ut i den antroposofiska undervisningen?

 3. on 26 mar 2007 at 18:18 3.Jonas said …

  Fokus ligger just på eleverna. Kunskaper ska mätas i trean, för deras skull. Skolor har inte full frihet att strunta i att lära barn att läsa, smiska barn, lära ut religion istället för biologi, etc. Det får du väl kalla central regelmani om du vill.

 4. on 27 mar 2007 at 00:47 4.lage said …

  Till Neels:
  Tack för att du hjälpte mig att hitta ett stavfel. Jag hade väldans bråttom när jag skrev detta (skulle ha ett möte om spelberoende) så jag bara knattrade på och måste ha sluntit på tangenterna.

 5. on 27 mar 2007 at 00:48 5.lage said …

  Till Jonas:
  Finns det något vetenskapligt underlag som visar att elever lär sig mer eller utvecklas till bättre människor med nationella prov i trean? Jag har sett en del vetenskapliga undersökningar som visar på att barn som bedöms genom betyg och dylikt för tidigt riskerar att få dålig självkänsla och betydligt sämre resultat.

 6. on 27 mar 2007 at 00:59 6.Jonas said …

  Nej, jag har inte läst forskning. Jag pratade bara om var tanken är.

  Skicka gärna en länk till din forskning så kan jag ta ställning till den.

 7. on 03 maj 2016 at 10:08 7.Esther said …

  Bu saydıkların güçlü işaret değil. Çok daha farklı bir şey bekliyorum ama hiç tahmin edemeyeceğim bir şey olacağı kesin. Aslında etkisi çok farklı olmalı. Örneğin İ2lunbat&#8s17;un ortasına bir ufonun inmesinin yapacağı etkiye benzer bir etki olmalı ama bu tüm dünyayı mı etkileyecek yoksa sadece beni mi etkileyecek bilmiyorum?