Posts or Comments 20 February 2019

Politik lage | 22 jan 2008 06:37 e m

Jag skulle inte stjäla…

…en bil men jag laddar ner film.

Carl Schlyter, Miljöpartiets EU-parlamentariker, har startat en kampanj med sin underbara parodi på filmbranschens anti-fildelnings-skrämselpropaganda. Se och njut!

Att som filmbranschen gör jämföra stöld av föremål med kopiering av datafiler är allmänt suspekt! Nu är jag kanske lite väl mycket formalist, men varför kör de propagandand ”nedladdning är stöld” om det nu är stöld? Då är det ju som att säga ”stöld är stöld”. De säger det för att det blir relevant att säga det eftersom nedladdning inte är stöld. Hade det varit stöld hade folk blivit dömda för stöld för nedladdning, någonting som inte sker.

Nedladdning är nedladdning och man kan tycka vad man vill om det ska vara tillåtet eller inte, men att hävda att det är någonting annat än det är blir patetiskt. Vad är då den stora skillnaden? Om du stjäl någonting från någon annan så har den i allmänhet inte kvar föremålet medan om du laddar ner det så har du kopierat det. Om jag ser en smörkniv på en hemslöjdsmarknad och gör en kopia av den så har jag inte stulit smörkniven. Faktiskt.

Sedan är det lite lustigt att den ursprungliga anti-nedladdningsfilm som filmbranschen producerat bara kan ses på köpta filmer. Om du laddar ner filmer så är den bortredigerad. Faktum är att du måste se den om du köper eller hyr en film. Vad de gör är alltså att straffa de som gör som de säger (för det är ingen bra film) vilket är ganska ironiskt.

4 Responses to “Jag skulle inte stjäla…”

 1. on 23 jan 2008 at 11:35 1.johdan said …

  Jag kommer att tänka på parollen ”frukt är godis”. Frukt är inte godis, frukt är frukt. Och nedladdning är nedladdning. Inte stöld.

 2. on 09 mar 2008 at 15:22 2.Jimmy said …

  Jag håller med dig lätt för det du har skrivit stämmer ju. Nedladdning är ju nedladdning. Man kan ju även säga så här att om man inte kunde tanka över huvudtaget hur ska man då få tag på det man vill ha som Te,x vissa Album eller Filmer finns ju inte i affärerna längre.

 3. on 17 feb 2017 at 06:59 3.Christiana said …

  Real brain power on dislpay. Thanks for that answer!

 4. on 01 maj 2017 at 21:26 4.Jackson insuranse said …

  Ich war auch gerade in Hamburg Fotowalken. Hafencitiy war heute Abend dran, aber mit einem 100/2.8 ohne Stativ keine wirklich gute Idee 🙂

Trackback This Post | Subscribe to the comments through RSS Feed

Leave a Reply