Posts or Comments 31 May 2020

Obegriplighet &Personligt lage | 05 jun 2008 06:15 e m

Fira eller inte fira?

Och då pratar jag inte längre om världsmiljödagen som det är idag. Jag pratar om ”Sveriges Nationaldag”.

Jag är väldigt förtjust i mycket i Sverige och tycker som helhet att Sverige är ett mycket bra land, även om nuvarande borgerliga regering anstränger sig för att förstöra en del.

Saker jag uppskattar i Sverige är exempelvis att det finns en grundläggande tanke om solidaritet, att samhället är relativt sekulariserat i den mening att vi försöker bygga samhället på fakta och inte påhitt samt att det finns en liberal grundinställning till människor där de, åtminstone i de flesta fall, får vara som de själva vill.

En annan sak jag uppskattar med Sverige är att nationalismen inte är särskilt utbredd. Att tycka om Sverige såsom jag gör skulle visserligen kunna anses vara nationalism men för mig är nationalism mer i den mening att man faktiskt också tycker att Sverige är bättre för att det är Sverige, och andra är sämre för att de just inte är Sverige. Oavsett hur det är i länderna.

När nationalism går över till att inte handla om nationer (länder) utan även specifika ”folkslag” blir den bara ännu osmakligare och fjärmar sig alltmer från någon form av objektivitet eller fakta.

Frågan är som sagt om man ska fira nationaldagen?

Jag lutar åt ett nej eftersom nationaldagen så lätt kopplas till nationalism och nationalism så lätt blir av den ovan beskrivna sorten.

Det jag skulle vilja fira med Sverige är bl.a. just det att Sverige är relativt befriat från den dåliga nationalismen. Att fira frånvaron av nationalism på nationaldagen känns rätt konstigt.

Mitt ”firande” kommer nog inskränka sig till att försöka att inte jobba hela dagen utan vara lite ledig också…

Trackback This Post | Subscribe to the comments through RSS Feed

Leave a Reply