Posts or Comments 20 April 2024

Politik &Riksdagen lage | 09 jul 2008 08:53 e m

Vad mp tycker om FRA-lagen

…är som alltid att den suger hårt och bör avskaffas snarast möjligt.

OM det visar sig (vilket tyvärr verkar högst troligt) att snarast möjligt är nästa mandatperiod så har s och mp kommit överens om att FRA-lagen ska rivas upp och SEDAN ska det tillsättas en utredning.

Maria Wetterstrand skriver mer på sin blogg.

Jag tycker det är sorgligt att någonting som bådar så väldigt gott för framtiden (att s verkar bli tydliga med att signalspaningen inte kan få gå till såsom borgarna beslutat) utmålas som att Miljöpartiet sviker (vilket det gjort på vissa bloggar). Det är väl inget svek om vi faktiskt rent praktiskt river upp lagen nästa mandatperiod? Skulle vi låta bli att riva upp lagen eller? Vad är det för konstigheter? Klart lagen ska rivas upp!!

Att sedan en utredning tillsätts är väl bara bra så får vi gå igenom alla frågor en gång för alla. Miljöpartiets uppfattning är klar och känd, vi är emot en massavlysning. Hur mycket tydligare kan det bli?

35 Responses to “Vad mp tycker om FRA-lagen”

  1. on 09 jul 2008 at 21:35 1.Gustav N said …

    Hur kommer det sig att S bara samarbetar med Mp i denna frågan, vore det inte bättre för oppositionen att kunna visa upp en enhetlig bild av det rödgröna-alternativet till hycklarna i Alliansen? Räknar kanske S kallt med att V kommer ställa upp på vad de än säger? Hur kommer det sig att S backade, med all respekt för att Mp kämpar emot förslaget, pga av er? Alla vet att fra-lagen är ett S-förslag från början. Under hela riksdagsdebatten om FRA i juni (satt i åhörareläktaren) så ville Socialdemokraterna göra en ”bred” uppgörelse om FRA, de var inte emot den. Jag är lite skeptiskt att Socialdemokraterna helt har svängt, med tanke på hur empirin ser ut.

  2. on 09 jul 2008 at 21:49 2.Jesper said …

    ’Att tillsätta en utredning’ brukar vara nyspråk för att något ska införas, men lite senare, när ingen tittar på. Det är rimligen denna tolkning som ligger till grund för svek-utpekanden – särskilt som (s) i grunden är positiva till signalspaning.

  3. on 09 jul 2008 at 22:21 3.klara said …

    Jag citerar min egen blogg här:

    ”Jag har inget emot att Miljöpartiet vill riva upp lagen. Det är inget dåligt på något sätt. Jag har inget emot att mp skriver motion om att riva upp lagen i höst också. Det är inte heller något dåligt. Jag har ett problem med att man tror att det behövs en utredning om signalspaning i kabel. Om detta inte är tekniskt möjligt utan massavlyssning finns nämligen inget att utreda.”

  4. on 09 jul 2008 at 23:16 4.David said …

    Jag tror det skulle bli väldigt svårt att göra en 180 sväng i FRA-frågan efter valet, det skulle bara resultera i ytterligare ett politiskt självmord, och Mona verkar gå dit vinden blåser…

    Det som förmodligen kommer hända om det röd-gröna blocket får majoritet är att man först river upp FRA-lagen och sen tillsätter en parlamentarisk utredning, som det fanns krav på i riksdagsdebatten, förhoppningsvis inriktad på FRA:s existensberättigande snarare än på nya sätt att implementera signalspaning.

    Tror sossarna skulle få väldigt svårt att regera om de gick tvärt emot sina båda stödpartier i den här frågan.

    Förhoppningarna om att få bort lagen nu i höst eller innan valet känns minst sagt naiva och går ut på att man på något sätt ska kunna skrapa fram fyra borgerliga ledamöter, som inte gick med på att rösta emot sin regering, och få dem att rösta för ett förslag från oppositionen som går ut på att riva upp den lag de nyss röstade för. Visst det vore väldigt trevligt om vi fick ha kvar medlarfrihet och integritet fram tills valet. Men ett sådant händelseförlopp är helt enkelt inte troligt.

  5. on 10 jul 2008 at 11:12 5.lage said …

    Hej! Här kommer lite svar:

    Till Gustav N:Jag tror precis som du att det har mer med vänsterns syn på samarbete än att de nödvändigtvis är inne på en annan linje. Jag tror v också vill riva upp FRA-lagen.

    Jag tror visserligen att vi i mp kan ha haft visst inflytande i att få sossarna att förstå vidden av det hela men jag tror också att s lyssnat till vad folket tycker och insett att det inte är ett bra förslag. Jag hoppas i varje fall att detta betyder att de svängt i sakfrågan. Sådant kan absolut ske när andra människor bestämmer.

    Till Jesper: Det kan lika gärna vara nyspråk för att begrava en fråga man inte vill ha med att göra igen… 🙂 (Och är lagen upphävd så är ju status quo bra!) Seriöst tror jag att utredningen är allvarligt menad och borde komma fram till vettiga synpunkter. Det är ju inte som att vi har fel i sak eller att fakta inte står oss bi…

    Till klara: Du har en viss poäng men allt handlar ju om vad man menar med signalspaning… Det är iaf så att vi i mp aldrig kan tänka oss en massavlyssning. Jag tycker Mona Sahlin (s) varit ganska tydlig på den punkten också, om än inte kristallklar.

    Som jag skrev ovan så tycker jag inte att en utredning är något farligt. Jag ser personligen inget stort behov av den men om inte annat kan det vara bra att tydliggöra vad som står på spel och vad lagen skulle/kommer innebära för vår yttrandefrihet m.m. Då kanske det blir tydligare för fler att lagen är så fruktansvärt dålig…

  6. on 10 jul 2008 at 11:13 6.lage said …

    Fortsättning…

    Till David:
    Jag tycker du gjort en bra analys av läget!

  7. on 10 jul 2008 at 13:36 7.Björn Felten said …

    Lage, det förvånar mig att du inte inser att det är själva tajmingen på det här utspelet, som gör att det är uppenbart för de flesta att det är ren och skär partipolitik det är fråga om.

    Om (mp) hade menat allvar med att verkligen vilja skrota FRA-lagen, så kunde man ju väntat till efter att riksdagen röstat på den utlovade ”skrotningsmotionen” från Alice Åström, eller hur? Det bubblar en hel del, under ytan, bland alliansens ledamöter just nu, och att helt cyniskt som David här ovan utgå ifrån att inte fyra borgerliga riksdagsmän skulle ta sitt förnuft till fånga tycker jag är att ge upp alldeles för lätt. Och alldeles för lägligt snabbt. Eftersom det ändå rör sig om en utfästelse mer än två år fram i tiden, vad skulle några månaders väntan göra för skillnad?

    Nä, det här stinker som sagt på långt håll. Att sossarna har allt att vinna på att åka snålskjuts på motståndet till deras eget (om än med 30 totalt meningslösa, till intet förpliktigande, tillägg) lagförslag är ju uppenbart. Och att (mp) också vinner på att FRA-grytan hålls kokande fram till valet 2010 är ju heller inget kontroversiellt? Två år på sig att suga åt sig en upprörd (främst) ungdomsgeneration plus en mängd svikna (främst) centerpartister är ju inte fy skam.

    Det förefaller dessvärre alldeles för uppenbart att Maria har gjort en Federley. Fullt förståeligt, men just därför desto mer avskyvärt… 🙁

  8. on 10 jul 2008 at 13:55 8.Anders Åhsberg said …

    Tjena Lage!

    Det här är min åsikt!
    Jag skiter i hur det går till och jag skiter i vilka som gör det. Men kablarna till FRA får absolut inte kopplas in! Inte på några villkor!!! För när det är gjort spelar det ingen roll vilka som sitter i regering, de kommer inte att plockas bort!!! Hur mycket Mona än lovar om att lagen ska rivas upp och göras om så kommer hon ALDRIG att plocka bort kablarna när de är på plats!! Därför kan vi inte luta oss tillbaka och vänta på 2010… Kampen är här och nu!!!

  9. on 10 jul 2008 at 16:11 9.Liberal said …

    Miljöpartiet är nog hjältar ändå. På aftonbladets chatt kan man läsa följande fråga “Kommer FRA kommer [sic] få läsa våra mail under tiden som den av er förslagna parlamentariska utredningen pågår?”
    Maria Wetterstrand svarar: “Nej. Lagen ska rivas upp direkt efter valet. Eller ännu hellre redan i höst om några av alliansens ledamöter är beredda att byta sida.”

  10. on 10 jul 2008 at 16:44 10.Anders Åhsberg said …

    Är inte så säker på det Liberal. Maria Wetterstrand duckade min fråga rätt hårt i chatten på Expressen!

    ”Om ni inte lyckas riva upp lagen i höst och FRA får tillgång till kablarna från internetoperatörerna. Tänker ni då efter en valseger se till att kablarna kopplas ur? Och är det i så fall ett löfte till väljarna och ett krav gentemot Sossarna?

    Maria Wetterstrand
    Det bästa är att några borgare hoppar över blockstrecket redan i höst så slipper vi det problemet.”

    Hon verkar inte vara villig att lova något alls, vilket gör hela utspelet till ren populism.

  11. on 10 jul 2008 at 17:06 11.Liberal said …

    Jag hade gärna sett att hon svarat nej på din fråga.

    För mig räcker det dock långt att hon svarade att lagen rivs upp och att signalspaning i kabel upphör utan det behövs en utredning. Jag har tagit en skärmdumpning på detta som jag sparar till efter regeringsskiftet 2010. Det går inte att komma ur. Ja, jag vill ha regeringsskifte fast jag alltid röstat på folkpartiet. Det kanske blir miljöpartiet nästa gång…

  12. on 10 jul 2008 at 18:43 12.Björn Felten said …

    @Liberal:

    Om du (med all rätt!) anser att sveket du blivit utsatt för är tillräcklig anledning till att byta parti, varför byter du då inte till det parti som redan i valrörelsen 2006 klart och tydligt markerade var de står i FRA-frågan?

    Det parti som alltsedan dess inte bara har stått i främsta ledet i kampen mot den här vidriga lagen utan fastmer envist har kämpat för att gammelmedia och gammelpolitikerna skall vakna någon gång. Med viss framgång.

    Sorry Lage, men det är inte (mp) jag pratar om… 🙂

  13. on 10 jul 2008 at 18:45 13.lage said …

    Hej!

    Till Björn Felten: Klart vi ska rösta för att riva upp lagen under den här mandatperioden. Men att motionen som v lägger kommer upp i höst är ingen självklarhet. Det är inte ovanligt att motioner blir liggande i över ett år. Jag tänker själv lägga en motion om att riva upp lagen och rösta för den så snart det går.

    Det är dock himla bra att s äntligen är tydliga på att lagen ska rivas upp vid ett maktskifte! Jag förstår inte att du inte kan hålla med om det?

  14. on 10 jul 2008 at 18:48 14.lage said …

    Hej igen!

    Till Anders Åhsberg: Här är det ju ännu tydligare (fast jag sagt det hela tiden) att vi ska riva upp lagen så snart som möjligt!

    Att Maria inte tydligt svarar på frågan lär väl bero på att hon och Mona inte diskuterat den och att hon inte kan alla tekniska detaljer. Jag tycker det är hedervärt att inte svara på precis alla detaljfrågor när man inte kan de istället för att t.ex. hitta på.

    Jag håller med om att kablarna är ett problem och att de aldrig borde få kopplas in, men nu har borgarna en gång röstat för det och då blir det nog tyvärr så.

    Däremot är jag rätt så säker på att när FRA-lagen rivs upp så kommer inte operatörerna längre att skicka någonting till FRA utan på egen hand koppla ur kablarna. Om inte annat så kommer alla deras kunder att kräva det!

  15. on 10 jul 2008 at 18:54 15.lage said …

    Svar på Björn Feltens andra inlägg:

    Jag tycker vi har drivit kampanj riktigt hårt i mp och att vi faktiskt fått igenom någonting. Vi har kommit överens med s om att lagen ska rivas upp. Det innebär att om det hade varit val i dag så hade vi rivit upp lagen. Det är trots allt mer än Piratpartiet gjort.

    Jag vill dock påpeka att jag respekterar Piratpartiets engagemang i den här frågan och tycker ni har helt rätt. Däremot är jag lite besviken på hur många av er verkar totalsåga mp innan ni ens förstått vad överenskommelsen är.

    Det är som om ert eget intresse av att mp ska vara dåligt är större än ert intresse av att vi ska ha bra förslag…

    När det gäller vad Liberal röstar på så är det ju givetvis upp till Liberal själv. Jag tror att mp skulle vara ett utmärkt alternativ för hen. (Jag tror det är ett utmärkt alternativ för alla om man bara tänker långsiktigt… 🙂 )

    Jag tror dock det är viktigt att komma ihåg att människor kan välja partier på andra grunder än FRA-frågan.

  16. on 10 jul 2008 at 19:09 16.Anders Åhsberg said …

    Jag har full förståelse för Marias resonemang och jag har också en stor respekt för henne som person och som ledare för MP. Jag var faktiskt riktigt nära att gå med i MP för ett par år sen, men precis i samma veva startade Falkvinge PiratPartier och jag har mer eller mindre varit medlem där sen dag ett. Jag har alltså inget emot Miljöpartiet varken i sak eller på någon form av personligt plan utan har nog samma åsikter som Er när det gäller det mesta. Det som skrämmer mig nu är att debatten dör innan vi har fått tydliga besked om de fördömda kablarna. För som jag ser det så är dessa det centrala i hela frågan. Kopplas dessa in så blir det väldigt besvärligt att bli av med dem.

    Så om Miljöpartiet tittar lite noggrannare på hur tekniken fungerar och går ut med besked om att kablarna kommer kopplas ur 2010 så kommer ni ha mitt stöd. Inte på så vis att ni får min röst, men jag kommer rekommendera alla som jag inte kan övertyga att rösta på PP till att rösta på MP istället. Vill ni ha min röst får ni göra Piratpartiet överflödigt genom att ta till Er hela vårt partiprogram och göra det centralt för partiet, vilket innebär att sätta det före miljöfrågorna och det tror jag knappast kommer hända. 😉

    I vilket fall Lage, jag har den största respekt för dig och för Miljöpartiet. Jag vågar helt enkelt inte se det här som en seger innan jag vet vad som händer med kablarna…

    //Anders

  17. on 10 jul 2008 at 19:43 17.Liberal said …

    Jag tycker faktiskt piratpartiet är för smalt och har fel i sin andra profilfrågor. Jag tycker det är bra att mp håller på att svänga i EU-frågan (har piratpartiet en ståndpunkt om EU-medlemskapet?) och jag tycker att äganderätten till imatteriella rättigheter ska upprätthållas. Det är möjligt att mp är för fildelning, men det är liksom inte deras profilfråga.

  18. on 10 jul 2008 at 20:14 18.lage said …

    Hej igen!

    Svar till Anders Åhsberg: Tack för ditt svar! Känns roligt att höra. Jag håller helt med dig om att kablarna är ett mkt stort problem som borde lösas.

    Det enda som är lite bra i det hela är att internetoperatörerna i varje fall just nu verkar ha förstått att det är deras uppgift att skydda sina kunder. Därför tror jag att de kommer att låta bli att skicka någonting till FRA om de inte måste. Dvs om lagen rivs upp så tror jag det löser sig i varje fall på kort sikt. Sedan får vi bevaka frågan med kablarna helt klart.

    När det gäller debatten så tror jag inte alls att den tystnar genom detta. Det är bra att det kom ett utspel nu igen under sommaren, och det bör pratas mer om frågorna i höst (t.ex. vid riksdagens öppnande) och även senare i höst, bl.a. när borgarna återkommer. Sedan får vi inte glömma att lyfta det när den börjar gälla samt inte minst nästa höst när kablarna ska vara inkopplade.

    /lage

  19. on 10 jul 2008 at 22:49 19.Audi A3 SB 2.0T Quattro said …

    Först och främst: all heder till Miljöpartiet som vill stå upp för demokratin, och riva upp FRA-lagen.

    Däremot så blir jag lite fundersam till Davids analys.

    David har nog helt rätt i att det blir mycket svårt för (s) att göra en 180 graders, och sen vilja införa FRA-lagen.

    Problemet är att de kanske bara gör en 175, eller t o m en 160 graders (vilket är vanligt inom politiken), och då blir det ändå massavlyssning och kränkning av svenska folket, eftersom FRA måste ha tillgång till all trafik – och så fort FRA får tillgång till trafiken och ”granskar” den så har intrånget i den personliga integriteten skett.

    Men som sagt, all heder åt MP som verkligen står på rätt sida demokratin i den här frågan.

  20. on 11 jul 2008 at 09:35 20.Sidvind said …

    Helt klart bra gjort av er att låsa in s på den här punkten och desarmera risken att de av någon anledning kommer överens med alliansen! Beröm!

    Vill också passa på att hålla med tidigare talare om att mp har blivit mycket mer ”valbar” på sistone, mer realistisk inställning till EU kommer att ge många röster!

  21. on 11 jul 2008 at 13:57 21.Die Partei said …

    Pastar in ett omodererat inlägg jag har gjort på hemligt ställe:

    Såg Aktuellt igår kväll. Där lades tonvikten på alliansens gemensamma utspel och inte på vad Monas kelgris sa om FRA. Tror inte FRA nämndes i samband med mupparna.

    Piratpartiets och vänsterpartiets gemensamma pressläpp har mött kritik för att vara partipolitiskt och inte sakligt. Tycker det mer luktar röstfiske att stå i Almedalen och dela ut vallöften. (två år till valet)

    I vart fall så har inte media nappat på pp+v:s pressmeddelande, vilket inte gör så mycket då TV inte lät Monas kelgris glänsa i rutan.

  22. on 11 jul 2008 at 15:32 22.lage said …

    Till Die Partei:
    Onekligen omodererat. Troligen även osakligt och onödigt.

  23. on 12 jul 2008 at 12:43 23.Rick Falkvinge (pp) said …

    Lage, jag tycker det är skithäftigt att du pratar precis så från hjärtat från din blogg som jag önskar alla gjorde. 🙂

    Jag respekterar dig och ditt engagemang väldigt högt, och det hoppas jag inte varit oklart. Du briljerade i kammaren.

    Det var också väldigt skönt när vi pratade med blandade mp-ledamöter i Almedalen och det blev helt solklart att ingen hade en tanke på att vänta till valet 2010 med att försöka döda massavlyssningen bara för att det här utspelet skulle leva vidare. (Magen säger mig att ett av de äldre partierna hade fungerat så. Det märks fortfarande att mp är riksdagens yngsta parti.)

    Så även om jag fortfarande bara betraktar det här som cyniskt dubbelspel från s’ håll, så har precis alla från mp gjort övertydligt att varenda chans ska tas att riva upp skiten och att massavlyssning inte ska få förekomma helt oavsett vad någon utredning kommer fram till.

    Ibland är det skönt att se att de sanna färgerna lyser så starkt igenom utspel i Almedalen. Det händer inte så ofta.

  24. on 14 jul 2008 at 23:23 24.lage said …

    Hej!

    Tack för din kommentar Rick, jag har inte svarat pga att min server var nere precis när jag tänkte svara och sedan har jag glömt det…

    Och tack för att du uppskattar det jag skriver, och det är helt sant att jag skriver från hjärtat. Jag menar alltid det jag skriver. Däremot är det ju så att jag många gånger vet mer än jag har möjlighet att skriva, så tyvärr kan jag inte skriva allt som skulle kunna behövas för att förklara ibland, men så är det ju för alla…

    Och jag kan ännu en gång försäkra er om att jag alltid kommer rösta emot massavlyssning (och troligen avlyssning när det inte är en masse också).

    Däremot kan ju givetvis vara så någon enstaka gång att man röstar emot sin övertygelse men det kan ju inte vara i en så här viktig fråga och det får handla om att partiet då faktiskt tycker som jag ska rösta…

  25. on 15 jul 2008 at 01:55 25.klara said …

    Hej igen Lage 🙂

    Nu har du en utmaning på min blogg som är så god som någon för vänsterblocket. Vägra kvittera ut en enda ledamot och gör det på så vis lättare för de borgerliga som vill rösta mot. (dvs för en upprivning av lagen)

    Jag har inte riktigt hajat än om hela blocket kommer skriva motionen ihop eller om det kommer vara flera. Det verkar vara lite delade bud om den saken, så rätta mig gärna om jag skulle ha fått något om bakfoten där.

    Men jag tycker att detta är ett bra påtryckningsmedel som kan användas för att visa från vänsterhåll att man menar allvar.

    Det är dessutom ett sätt att markera frågans allvar. Chansen att lagen rivs upp innan nästa val har ökat markant i och med utspelet på DN debatt idag. 🙂

  26. on 15 jul 2008 at 07:29 26.Anonym said …

    Nu håller jag verkligen inte med dig om att miljöpartiet har gjort mer för FRA-frågan än vad piratpartiet har. Om det inte var för att piratpartiet ända sen februari 2007 slitit med att väcka debatten så hade bloggosfären och gammelmedia inte lyft upp den här fråga på samma sätt som har hänt. Det är tack vare dom (piratpartiet alltså) som det ens har blivit en debatt i frågan och vi nu pratar om att riva upp lagen.

  27. on 15 jul 2008 at 12:13 27.Rick Falkvinge (pp) said …

    Anonym, det där stämmer inte riktigt. FRA-lagen fanns med redan i vårt valmanifest som skrevs och publicerades i augusti 2006. Sedan åtminstone då har det varit en av pp:s huvudfrågor, som vi drivit, drivit och åter drivit.

    De tidigaste bilderna från demonstrationer jag hittat är från februari 2007.

    Men jag håller med om att det här inte hade blivit en fråga om pp inte hade drivit det bland bloggar. Gammelmedia har betraktat det som ett ”fenomen” som ”uppstod av sig självt”. Det var det inte. Alla som drev frågan var pirater, koordinationen var total.

    Det var en noggrant exekverad plan, som lyckades hela vägen fram till återremissen.

    (Nu gör dessutom en liten facebookgrupp som har funnits i tre veckor anspråk på att stå i centrum, det tycker jag nästan är lite skrattretande… om det inte vore för att de redan har en massa interna konflikter och har börjat utesluta folk, och splittrar motståndet.)

  28. on 15 jul 2008 at 14:31 28.Anonym said …

    Ja, ja… så jag hade fel på några månader. 😛

    Det jag var ute efter var ju att visa att det är ni som har drivit fråga enda sen starten. Att det är ni som har fått upp den på dagordningen genom ett jävulskt arbete. Inte miljöpartiet.

  29. on 15 jul 2008 at 17:25 29.lage said …

    Hej!

    Jag var inte ute efter att såga piratpartiet. Om jag ska vara ärlig (vilket jag ju gillar) så har jag inte järnkoll på piratpartiet men vad jag förstått så håller jag med om det mesta.

    Min mening var inte att säga att mp var bättre eller hade gjort mer än piratpartiet, jag tror egentligen inte sådana resonemang leder så värst långt. Vi har samma mål i denna fråga och då tycker jag det är bra om vi inte hoppar på varandra. Det var i uttryck för frustrationen att många från piratpartiet totalt verkat (velat?) missförstått mp som jag skrev följande:

    ”Vi har kommit överens med s om att lagen ska rivas upp. Det innebär att om det hade varit val i dag så hade vi rivit upp lagen. Det är trots allt mer än Piratpartiet gjort.”

    Det var inte menat som att säga att piratpartiet inte gjort någonting, utan menat som att visa att mp faktiskt jobbar på och har uträttat saker och ting.

    När det gäller om det är piratpartiet som står bakom engagemanget på bloggar så tror jag det är svårt att få något faktiskt svar på det. Det blir liksom en hypotetisk fråga, vad hade hänt om inte? Även om piratpartiet (jag har dock ingen koll på hur det ligger till) gjort en rejäl insats i denna fråga går det ju inte heller att veta om inte någon annan hade gjort så om inte…

    Ni förstår resonemanget.

    Nu tycker iaf jag vi ska vara glada och kämpa vidare och försöka se till att de folkisar som verkar vara någorlunda kloka faktiskt också röstar klokt så snart vi kan få upp frågan till omröstning.

  30. on 15 jul 2008 at 18:19 30.Rick Falkvinge (pp) said …

    Lage: Rätt. Nu finns det inte utrymme för att mäta vem som har längst i en pisstävling, nu ska vi se till att rädda demokratins fundamenta.

    (Vi ville absolut inte missförstå avsiktligt, det rådde en total konsensus kring innebörden av det utspel som gjordes, både on and off base i Almedalen. Men med dina och andras starka förtydliganden kunde vi snabbt lägga det bakom oss. Tillsammans, hoppas jag. Däremot litar jag fortfarande inte ett iota på Sahlin eller Bodström i den här frågan.)

    Sedan, EFTER vi räddat demokratin, så kan vi ta en massa öl och gå och mäta. 🙂 När det gäller bloggarna och möjligheten att se vilka som har drivit debatten så är det bara att se vilka som toppade Knuff under debatten… Det var fyra bloggar som dominerade fältet hela tiden: Emma (Opassande), Christian, Anna och jag.

    Men alla har sina arbetssätt och vi jobbar trots allt mot samma mål.

    Nu gäller det bara att motionen som planeras för allmänna motionstiden tas upp till behandling inom rimlig tid (aka före 1 januari…)

    Kolla på Klaras förslag om att inte kvitta ut någon från vänstersidan också, förresten, och tvinga varenda ledamot i majoriteten att trycka på en knapp (eller så vinner medborgarrätt på walkover, ifall de inte får dit sin personal).

  31. on 16 jul 2008 at 00:01 31.lage said …

    Jag har ännu inte skaffat mig järnkoll på hur det bestäms när motioner tas upp men jag ska iaf jobba hårt på att få den kollen när alla börjar återvända till riksdagen.

    Jag tänker nog iaf se till att det läggs en motion när borgarna kommer tillbaka med sitt dumma förslag, om det inte finns någon jättebra anledning mot. Risken är bara att en avskaffa-motion inte får läggas då eftersom den skulle kunna gå utanför ämnet, vi får väl se hur det går.

    Det där med utkvittning är lite svårt. Om jag förstått överenskommelsen rätt så kan vi inte vägra utkvittning utan att bryta mot den. Däremot går det ju att vara jättenoggrann med att det blir ”rätt” skillnad och att få av oss är utkvittade. Tror det blir svårt att övertyga folk om att kvittningen inte behövs, är trots allt också relativt grundläggande för många i riksdagen.

  32. on 16 jul 2008 at 00:20 32.klara said …

    Det har hänt att man vägrat utkvittning. Jag vet att detta hände 1979 då det bara skilde ett mandat mellan blocken och vänsterblocket flög hem riksdagsmän från när och fjärran för att just manifestera sin styrka.

    Man vägrar helt enkelt det genom att ta in alla sina ledamöter och i förväg meddelar man det andra blocket detta. Det är inte svårare än så. Det är bara omöjligt om man inte prioriterar frågan till tusen. Och det borde man göra, för det handlar om att bevara demokratin.

    Jag har kontaktat representanter för andra i vänsterblocket också som kollar på detta nu.

    Kvittningar som den med Karl Sifrid i FRA-omröstningen ska inte få förekomma. Det är inte en kvittning, eftersom han skulle ha röstat nej, inte ja.

  33. on 16 jul 2008 at 01:44 33.Rick Falkvinge (pp) said …

    Lage: Kvittningen är bara en informell överenskommelse för att det ska vara mer praktiskt att slippa jaga rätt på alla kandidater inför varje omröstning, den har inget stöd i regeringsformen.

    Det blir så stökigt ifall sjukfrånvaro etc gör att majoriteten svänger varje dag hit och dit, så jag kan se att en sådan överenskommelse gör det dagliga arbetet mer praktiskt, men det är också något man kan upphöra med när man verkligen vill sätta hårt mot hårt.

    Det här borde kunna vara ett sådant fall.

  34. on 16 jul 2008 at 09:26 34.Rickard Olsson said …

    Lage, jag vill bara tipsa om att en motion om att skjuta upp införandet av lagen till lagom långt efter valet 2010 borde hamna gott och väl inom ramarna för ämnet, och kanske tom går att lägga in som ett tillägg till lagförslaget. Ni kan dessutom gärna kombinera den med krav på ett par utredningar; dels en sanningskommission á la Ramberg för att utröna vad fan FRA haft för sig hittills och dels en utredning om det verkliga behovet av signalspaning som tar hänsyn till dels integritetsskyddskommittens slutbetänkande och dels försvarsberedningens förslag om en viljestyrd försvarsmakt istället för den gamla hotbilds-baserade. Inför utredningen ska det lämpligen också klargöras att FRA inte heller får lyssna på svensk civil trafik i luften. Den luft som avlyssnas av FRA är icke fri.

    En sån manöver borde också vara aptitligare för tveksamma borgare att rösta på än en gemensam motion från v, mp och s om att riva upp lagen helt, även om ni bör lägga en sådan också.

  35. on 16 jul 2008 at 10:40 35.lage said …

    Hej!

    Tack för alla kommentarer!
    Jag känner mig som värsta tråk-gubben som smaschar bra idéer. Det är inte så jag tänker utan jag är främst ute efter att försöka förmedla de svårigheter som finns så att vi tillsammans kan försöka lösa dem, jag tänker på alla idéer om de kan genomföras.

    När det gäller utkvittningen så är den omhuldad av alla har jag lärt mig, tror därför det kan vara svårt, men det är helt klart värt ett försök. Då gäller det dock att man faktiskt röstar om frågan så det måste bli första steget.

    När det gäller utkvittning av Karl Sigfrid så tycker jag att han därmed markerat att han skulle röstat ”ja”. Det är ju det som blir resultatet, se mitt tidigare inlägg.