Posts or Comments 11 July 2020

Politik &Riksdagen lage | 05 jan 2009 01:34 f m

Mina pengar?

Zimbabwe-dollarVems är egentligen de pengar jag får i arvode för mitt uppdrag som riksdagsledamot? Jag har tidigare pratat om att det inte finns något ”skattebetalarnas pengar” så det är det ju knappast… 🙂

Jag menar nog egentligen att det är mina pengar men jag tycker precis som jag skrivit i en motion att vi riksdagsledamöter får alldeles för mycket i arvode. 54000-någonting i månaden är för mycket. Som en konsekvens av att jag tycker arvodet ska sänkas med typ 12.000 kr så skänker jag även bort 5.000 kr varje månad till en mängd olika saker, typ partiet, läkare utan gränser, vård för papperslösa, amnesty osv. (5.000 kr efter skatt motsvarar ungefär 12.000 innan skatt med min marginalskatt.)

Det lustiga jag kom på var att jag inte alls betraktar dessa pengar som mina. Många människor tycker det är fint att de är så generösa och ger pengar och det tycker jag nog om mig själv också men det känns inte alls som om jag ger av mina pengar. Det känns helt enkelt inte som att de pengarna är mina pengar.

2 zimbabwe-dollarNågot som för övrigt definitivt är mina pengar de två Zimbabwe-dollar som ligger på mitt skrivbord i form av ett tvådollarsmynt som jag hittade när jag flyttstädade. Den 1:a augusti 2008 ökade de Zimbabwiska myndigheterna värdet på mitt mynt 10.000.000.000 gånger. (Billigare än att skapa nya mynt när de genomförde en reform och strök 10 nollor.) Den 12 november samma år kostade dock 1 amerikansk dollar 13.000.000.000.000.000 zimbabwe-dollar och värdet har sjunkit rejält sedan dess… Så man kan iofs ifrågasätta epitetet ”pengar” på mitt mynt!

2 Responses to “Mina pengar?”

 1. on 05 jan 2009 at 11:12 1.Tor Skoglund said …

  Fint av dig att ge bort så mycket pengar.

  Arvodena för riksdagsledamöterna kan kanske diskuteras. Själv tycker jag att de är rimliga.

  Det är av flera anledningar viktigt att ersättningarna är mycket generösa.
  Det mest uppenbara är att det ska vara svårt att muta en riksdagsledamot. Vad det gäller oberoende så är det dessutom viktigt att riksdagsledamoten får så mycket pengar/pension/”för mycket” betalt att hen inte tvingas tänka på sin närmaste framtida karriär. Att tvingas fundera på det när man tar beslut som gäller en nations bästa bäddar för smygkorruption.

  Så Lage, i syfte att försvara svensk demokrati: Rösta mot din egen motion!

 2. on 05 jan 2009 at 12:43 2.lage said …

  🙂
  Jag tror att ett prisbasbelopp räcker alldeles utmärkt för att se till att inte riksdagsledamöter blir tvungna att ta mutor!