Posts or Comments 11 July 2020

Obegriplighet &Politik &Riksdagen lage | 20 jan 2009 02:33 e m

Riksdagsutfrågning om IPRED

Idag hade riksdagens näringsutskott en offentlig utfrågning om regeringens proposition om civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område. (Även kallat sanktionsdirektivet eller IPRED-lagen eller liknande.)

Jag var Miljöpartiets representant på tillställningen som var mycket intressant på många sätt. Först hade Magnus Graner, statssekreterare på Justitiedepartementet, Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms Universitet, Fredrik Ingblad, kammaråklagare och Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen, varsinna föredragningar och sedan öppnades det upp för frågor från närvarande politiker från näringsutskottet.

Kanske återkommer jag till ämnet men så här ganska snart efteråt var i varje fall följande väldigt slående:

1. Det var fyra vita, svenska män som pratade.

2. Alla stödde propositionen utom möjligtvis Datainspektionen som hade varit emot förut men nu var för. Något oklart varför.

3. Jan Rosén lät mycket mer som en politiker än som en professor när han pratade om hur det borde vara och staplade värderingar om hur rättssystemet borde se ut och vilka principer som borde gälla. Detta ägnade han mycket tid istället för att prata om rättsläget på området vilket hade varit klargörande och intressant.

4. Jag uppfattade kammaråklagaren som att sättet att avgöra om en viss abonnent verkligen har begått ett intrång eller inte är husrannsakan. Den civilrättsliga motsvarigheten är intrångsundersökning vilken också ska kunna tillämpas i de fall vi pratar om (dessutom lägre beviskrav än husrannsakan). Kammaråklagaren menade att det var upphovsrättsorganisationernas sak att bedöma när det skulle kunna behövas intrångsundersökning. Kontentan blir alltså att om en upphovsrättsorganisation har en skärmdump där det ip-nummer du haft vid en viss tid förekommer så blir det i princip husrannsakan. Oavsett om du är skyldig till intrånget eller inte.

5. Datainspektionen var inbjudna att prata om integriteten i samband med detta men ansågs sig inte kunna prata om människornas integritet och pratade då istället om annat. (Vilket resulterade att ingen utgick från den utgångspunkten.)

6. Istället pratade Jan Rosén om att ”integritetsskydd är alltför viktigt för att ropa på”. Det är ju också ett sätt att se på frågan om integritet.

7. Moderaterna i utskottet gjorde gemensam sak med Jan Rosén och pratade om att det inte finns något gratisätande. Enligt moderaterna tydligen inget som är gratis över huvud taget. Det sa de i varje fall rätt ut. Då skulle man ju kunna fråga sig varför det finns ett sådant ord i svenska, måste ju vara helt onödigt eftersom ingenting är gratis! Borde det inte vara förbjudet att använda ordet? Och varför fick vi inte möjlighet att betala för att det fanns (iofs dåligt med men iaf) luft i lokalen? Inte kan väl luft vara gratis, det finns ju inget som är gratis och luft finns väl ändå?

8. Det tråkigaste i sammanhanget var dock att varken Jan Rosén eller Magnus Graner bemödade sig med att svara på de frågor som ställdes om det inte passade dem. (Såsom moderaternas egna tillrättalagda frågor.) I och för sig kan man ju ifrågasätta det rimliga i att förväntas svara på riksdagsledamöters frågor under en offentlig utfrågning i riksdagen dit man är inbjuden och har accepterat att komma för att just svara på frågor men det är ju en annan sak.

9. Jan Rosén nämnde i sitt anförande att ip-adresser ofta byts ut varje minut. Jag blev förvånad eftersom jag inte kände till att så var fallet och ställde en följdfråga till honom om hur ofta det är fallet varpå han svarar att han inte vet men att han hört det. Sedan tar kammaråklagaren ordet och påpekar att det som han förstått det inte är så och då svarar Jan Rosén igen att han menade det precis som kammaråklagaren.

Jag måste ändå få säga att jag tycker det är anmärkningsvärt att en professor i juridik som har kommit till riksdagen för att delta i en offentlig utfrågning i sin framställning framhåller saker som inte stämmer som fakta. Frågan som hänger i luften blir ju hur mycket mer av det han sa som inte alls stämmer och ur vilken utgångspunkt man ska se det för att se det rimliga i att framföra osanna utsagor.

Det är säkert så att det inte alls var meningen från Jan Rosén att göra just detta men då kommer ju frågan varför han pratar om saken och vilka fler saker han inte alls har koll på men pratar om som fakta ändå?

10. Det framkom egentligen inget som helst nytt så det jag pratar om som intressant är just ovanstående nio punkter. (Vilket alltså är anmärkningsvärt i sig själv. Det rimliga vore förstås att frågan blev mer belyst av att ha en utfrågning men den här var tydligen inte rätt organiserad eller genomförd alternativt förstörd av någon.)

14 Responses to “Riksdagsutfrågning om IPRED”

 1. on 20 jan 2009 at 15:17 1.Marcus Johansson said …

  http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_Host_Configuration_Protocol#DHCP_releasing

  Inget av det mumbojumbo de hittade på stämde. IP:n på en dynamisk uppkoppling ändras när användaren själv kör en release alternativt efter att en router/dator har startats om.

  Att Jan Rosén är partisk är ju inte så konstigt då han utöver att vara professor i civilrätt även är ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt – http://www.upphovsrattsforeningen.com/foreningen.asp samt att han har skrivit partsinlagor i debatten i bl.a. GP – http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=459657

  Att han dessutom ljuger var lite tråkigt. Men kudos till dig som vågar ställa obekväma frågor iaf.

 2. on 20 jan 2009 at 16:34 2.Marcus Johansson said …

  Glömde säga också att det är lika lätt att se IP-adressen på någon som laddar ner som på någon som laddar upp. Att påstå något sådant som Rosén gör är befängt, såg att TT köpte det med hull och hår vilket är direkt dåligt journalism. Sedan att alla pratade om DC++ teknik som är ganska ovanligt bland massorna idag gjorde det ännu konstigare…

  http://en.wikipedia.org/wiki/BitTorrent_(protocol)
  http://www.slyck.com/forums/viewtopic.php?f=31&t=35112

 3. on 20 jan 2009 at 18:10 3.Perty said …

  Funderade på att SMS under hearingen dig den i mitt tycke avgörande frågan som även den glömdes bort.

  EU direktivet talar om att man skall införa ”effektiva” åtgärder, det är ingen, absolut ingen, som har visat några resultat av att IPRED skulle vara effektivt i några länder som har liknande lagstiftningar.

  Däremot har det konstaterats att advokater och andra tjänar ganska bra med pengar på det här direktivet. I danmark t ex så går det på ett ut och danska antipiratbyrån har nyligen fått byta taktik eftersom folk med öppna nätverk inte kan ”åtalas”.

  Jag det var en pinsam historia det här.

 4. on 20 jan 2009 at 18:44 4.lage said …

  Till alla: Ja pinsamt var det…

  När det gällde den viktiga frågan om huruvida det är effektivt så togs det ju upp men jag uppfattade dessutom domen såsom att man kunde inrätta detta ELLER en annan effektiv åtgärd. Denna åtgärd var alltså stipulerat effektiv. Finns det ingen effektiv åtgärd öht så skulle det därmed kunna anses som att detta förslag var det enda möjliga enligt EG-rätten. Kanske en konstig tolkning iofs?

 5. on 20 jan 2009 at 20:19 5.Danne said …

  Jag förstår inte att detta övergrepp sker i MITT Sverige!!! Jag kommer rösta på Piratpartiet i EU!!

  Fy f*n

 6. on 20 jan 2009 at 21:41 6.Martin said …

  Piratpartiet till Europaparlamentet! Det måste bli ett slut på de här stolligheterna.

 7. on 21 jan 2009 at 02:44 7.Dennis Nilsson said …

  Etablissemanget och kultureliten har redan förlorat, om man ser detta i det långa loppet, 100-600 år framåt.

  Att försöka förhindra en strukturomvandling gör bara att denna bara tar längre tid, och det är inte en god samhällsspolitik.

  På sätt och vis är det som händer idag, också en upprepning av det som skedde när boktryckarkonsten introducerades, kring slutet av 1400-talet.

  Stora delar av dåtidens etablissemang och kulturelit, då som nu, förfasade sig över det hemska med att sprida kunskap och upplysning utan deras tillåtelse och kontroll.

  Vi vet ju idag att boktryckarkonsten lade grunden till våra demokratier och det upplysta kunskapssamhället. Nu kommer fortsättningen på detta. Internet är mänsklighetens största uppfinning sedan boktryckarkonsten.

  Internets kunskapsdelande förmåga kommer att förändra världen till det bättre, och är det verktyg mänskligheten behöver för att bemöta framtida utmaningar, såsom de pågående och kommande klimatförändringarna.

  Så det är bara att kämpa vidare, informera och utbilda sig själv och alla andra man kommer åt, och ha tålamod.

  Stora samhällsomdaningar sker inte över en natt.

 8. on 21 jan 2009 at 08:36 8.Daniel N i Norr said …

  Apropå punkt 7; vad var inträdet till hearingen?

  Sedan verkar det vara skymt undan dagsljuset att Jan Rosén inte bara är professor i civilrätt, utan tillika ordförande i Svenska Föreningen för Upphovsrätt.Det var inte slump att det var han och ingen annan civilrättsligt kunnig jurist som fick äran att närvara.

  Hörde någon fråga vända sig till operatörerna under frågestunden, men ordförande envisade med att endast tillåta den väl utvalda panelen föra talan.

 9. on 21 jan 2009 at 15:00 9.lage said …

  Tack för synpunkterna!

  Jag vill påpeka att det går utmärkt att rösta på Miljöpartiet till EU-parlamentet! Vi var nära att få två personer förra gången men fick bara en. Han har dock engagerat sig desto mer i dessa frågor! (Carl Schlyter)

  Till Daniel N:
  🙂 Givetvis fanns det inget inträde till hearingen…

  Jag blev också besviken på att Karin Pilsäter inte tillät andra att tala, operatörernas syn hade varit intressant!

 10. on 21 jan 2009 at 15:02 10.lage said …

  F.ö. insåg jag nog inte hur mycket folk som lyssnade, nu koncentrerade jag mig på att ställa frågor som skulle vara informativt att få svar på (vilket tyvärr då försvårades av deras ovilja att svara på dem) och inte som var retoriskt bra och visade hur illa jag tyckte om förslaget…

  Jag vill dock framhålla att det är ett idiot-förslag och vill då hänvisa till den motion vi skrivit i ämnet, http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GW02N10

 11. on 22 jan 2009 at 14:49 11.Tor said …

  IP:n på en uppkoppling kan teoretiskt sätt ändras när som helst (ens dator abonnerar så att säga på ett IP nummer för en viss tid i taget och när det är dags att förnya denna s.k. lease begär klienten att få samma IP-nummer som tidigare, men man kan aldrig vara säker på att få det). Så i praktiken sker inte bytet så ofta såvida inte användaren byter manuellt, men det faktum att den kan ändras när som är förstås viktig i bevisvärderingsfrågor. För övrigt påstods det felaktigt att det funnits något enstaka fall när polisen gjort husrannsakan men ska man tro IT-säkerhetsexpert André Rickardsson så har det skett i ett flertal fall (jag tror kvoten var en på hundra eller en på två hundra).

  Jag fann precis som du det ganska anmärkningsvärt att panelen svarade att beslut om intrångsundersökning (husrannsakan) är upp till rättighetsinnehavaren att besluta om, utan att gå djupare in på det. Jag har svårt att tro det svaret. Det hade varit intressant att höra detta utvecklas.

 12. on 24 jan 2009 at 01:16 12.sven said …

  Hearing,Vad då hearing?…Tycker mest att det låter som en fars av osedvanligt dåligt slag.Att ha med partsinlagor som Jan rosen är enbart skrattretande och visar hur illa saker kan skötas.Upp till rättighetsinnehavaren att besluta om intrångsundersökning?…milda mammaroner.Dags att rösta in piratpartiet så det blir någon fason på det här spektaklet till demokrati…

 13. on 29 jan 2009 at 18:05 13.lage said …

  Hej Sven!
  Jag har inget emot om människor röstar in Piratpartiet, tror det skulle vara bra på många sätt, men däremot tycker jag det är dumt att säga att Piratpartiet är enda sättet. Vi jobbar aktivt med dessa frågor och har en mkt bra politik. Om man inte gillar mp i övriga frågor vi driver så kan ju dock pp vara bra alternativ.

 14. on 14 maj 2009 at 17:45 14.Yngve, en grön veganpolitiker » Blog Archive » IPRED löser inte problemet said …

  […] mer! Lage Rahm StoppaIPREDnu Kategori: IT, fildelning, integritet Du kan följa inlägg och […]