Posts or Comments 11 July 2020

Politik &Riksdagen lage | 29 jan 2009 04:17 e m

Försöker EU-parlamentet styra domstolar?

Det har pratats lite om den s.k. Medina-rapporten på olika bloggar. Jag, Maria Ferm och Carl Schlyter har därför idag gått ut med ett pressmeddelande om vår syn på saken. Jag har dessutom inlämnaten en interpellation till justitieminister Beatrice Ask (m).

Själva grejen är absurd! Förutom att Medina-rapporten innehåller en hel del riktigt dåliga förslag precis som Carl säger så ska EU-parlamentet ta ställning till och troligen bifalla (finns inga ändringsförslag synliga i dagsläget, även om Gröna Gruppen där Miljöpartiet ingår komme rösta emot hela grejen) texten där det står i punkt 32 och 33:

32.Europaparlamentet är positivt till de olika nationella rättssystemens åtgärder mot webbsidor på Internet som olagligt sprider verk på nätet (t.ex. ”Pirate Bay”).
33.Europaparlamentet önskar att verksamheten på dessa webbsidor ska stoppas av medlemsstaternas rättsliga myndigheter.

Vad man säger är alltså att The Pirate Bay ägnar sig åt olaglig verksamhet (vilket alltså är olagligt) samt att verksamheten ska stoppas av medlemsstaternas rättsliga myndigheter. Givetvis kan man tycka att verksamheten borde upphöra, problemet är att EU-parlamentet faktiskt är ett parlament som är med och stiftar lagarna och då ska man inte också avgöra skuldfrågan i enskilda fall.

The Pirate Bay är inte dömda ännu, faktum är att domstolen snart kommer att ta upp fallet och att då EU-parlamentet lägger sig i och försöker påverka hur domstolen ska besluta är fullständigt rättsvidrigt. Hade Riksdagen gjort samma sak hade det troligen stridit mot grundlagen, Regeringsformen 11:2:

2 § Ingen myndighet, ej heller riksdagen, får bestämma, hur domstol skall döma i det enskilda fallet eller hur domstol i övrigt skall tillämpa rättsregel i särskilt fall.

Jag har därför frågat Beatrice Ask vad hon avser göra för att se till att rättsväsendet står självständigt och inte påverkas av politiker. Svar ska komma inom två veckor men kan ju dröja tyvärr…

10 Responses to “Försöker EU-parlamentet styra domstolar?”

 1. on 29 jan 2009 at 16:49 1.Robert said …

  KU-anmäl manuel medina?

 2. on 29 jan 2009 at 18:01 2.lage said …

  Tror inte det går att KU-anmäla parlamentariker, varken i Sverige eller om de sitter i EU-parlamentet men annars hade det ju varit läge, helt klart.

 3. on 29 jan 2009 at 22:35 3.Niclas said …

  Det börjar bli läskigt när man börjar ta beslut om, inte bara lagar, utan vem som man vill ska ha brytit mot dessa.

  Känns ganska bra att det finns pålitliga gröna som vågar säga ifrån när saker börjar spåra ur.

 4. on 29 jan 2009 at 23:00 4.Christer said …

  Utmärkt Lage att du bevakar detta. För var landar vi om EU-parlamentet och andra parlament och Riksdagen börjar ta ställning i enskilda rättsfall ? Uppenbarligen skakar hela fenomenet med distribution utanför skattekontroll om i maktens korridorer. Det viktiga för dig och er i Riksdagen är att göra rimliga avvägningar mellan särintressen. Bara för att det går att köra en BMW i 210 knyck är det kanske inte så att alla har rätt att göra det hur och när som helst. Bara för att det går att ladda ner 100-tals filmer och 1000-tals låtar kanske det inte ska vara vars och ens ”rätt” att göra det. Bara för att det finns skjutvapen är det inte vars och ens rätt att ta med sig en pistol till skolan.
  Lagstiftarna, dvs ni, måste hitta rimlighetsgränsen. Även om det är svårt som nu i fallet med ner- och uppladdning av filer. Men bra som sagt att du bevakar att parlamentet inte gör sig till överdomstol.

 5. on 30 jan 2009 at 08:12 5.Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) said …

  Bra jobbat Lage!! Medina-rapporten är en nyckel till att förstå vad som händer med telekompaketet (som är den riktigt tunga lagstiftningen här).

  Battlade med Henrik Hansson igår. Han dementerar att det skulle finnas nåt datum spikat för när rådet avslutar sin förstabehandling (eller antar sin gemensamma ståndpunkt som det heter på eurokratiska. Jag tror han pratar i nattmössan (han svarade rätt sent).

  Kan du kolla på ditt håll hur det ligger till?

 6. on 30 jan 2009 at 08:15 6.Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) said …

  Sorry, glömde länka till det här pågående grupparbetet:

  http://www.co-ment.net/text/711/

  Ta med det till näring!

 7. on 31 jan 2009 at 03:05 7.killen said …

  Håll ögonen på interpellationen hos Ask.

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=63&dok_id=GW10301

 8. on 07 feb 2009 at 13:53 8.Accidental Pirate said …

  Det är slående hur mycket jobb som läggs ned på att uppmärksamma en rättegång som nog är det mest patetiska försök till smutskastning som någonsin skådats (bortsett från amerikanska stämningsrättegångar då). Det är inte värdigt en rättsstat att ens ta upp något liknande.
  Man skall alltså utreda om det är olagligt eller ej att länka till upphovsskyddat material och kallar det för ”medhjälp till upphovsrättsbrott”. Att man inte lyckats döma någon för det underliggande upphovsrättsbrottet anses irrelevant. Ungefär som att åtala någon för medhjälp till mord utan vare sig mordoffer eller förövare. Hur skulle en sådan rättegång gå?
  Det hela är en ytterst pinsam lektion i maktmissbruk, lobbying, förtal och övergrepp i rättsak.

 9. on 09 feb 2009 at 13:23 9.lage said …

  Tack för alla kommentarer!
  Jag ska fortsätta hålla koll på det. I morgon kommer interpellationen upp i kammaren.

  /lage

 10. on 11 feb 2009 at 22:55 10.G said …

  Jag föreslår att ni KU-anmäler alliansen för att de gick till val på att inte vilja lagföra en hel ungdomsgeneration, men sen när de väl suttit sig tillrätta på sina höga hästar är det precis vad de ägnar sig åt. Det borde vara förenat med mycket hårda straff att svika vallöften som politker.