Posts or Comments 26 September 2023

Politik &Riksdagen lage | 25 feb 2009 03:38 e m

IPRED-debatten i Riksdagen

Idag har jag debatterat IPRED och sanktionsdirektivet i kammaren i Riksdagen.

Både jag och min partikollega Per Bolund försökte pedagogiskt förklara problemen med lagförslaget. Hur rättsosäkert det är, hur det hotar även oskyldiga människors privatliv, hur det slår mot svenskt it-bransch och förstör möjligheter att hitta brottslingar som sysslar med barnporr och terrorism.

Debatten har sänts i SVT24 och jag hoppas verkligen att någon sett hur dåliga svar vi fick på frågorna. Borgarna som med stöd av socialdemokraterna kommer rösta igenom sitt lagförslag pratade bara om upphovsmännen (i vilket jag hoppas de åtminstone inkluderade upphovskvinnor) och deras rätt. Det är visserligen ett viktigt perspektiv men är det värt att offra rättssäkerhet och människors privatliv för?

Och även om det vore det, kommer lagen att lyckas med att få bort fildelning? Där är jag tveksam, det kommer bara leda till att människor skapar sätt att gömma sig som sedan kommer användas av terrorister och barnpornografer.

Så, vad får vi? Rättssäkerheten hotas, människors privatliv hotas och… Upphovsrättspersoner får inte mer pengar. Känns spontant inte som ett bra förslag, tycker jag.

Titta på anförandet här. Så snart jag fått länk till anförandena i form av text så lägger jag ut.

15 Responses to “IPRED-debatten i Riksdagen”

 1. on 25 feb 2009 at 16:50 1.Andreas Nilsson said …

  Jag tittade lite av och till på debatten under dagen. Du och Per gjorde ett bra jobb (särskilt Per), även om svaren som du skriver var ganska kassa.

 2. on 25 feb 2009 at 17:38 2.martin said …

  Tack Lage för att du är en av de få vettiga och förnuftiga röster i Ipred debatten. Personligen kan jag inte ens i min vildaste fantasi förstå hur ens tanken på denna vidriga lag uppkom. Ask och hennes ”kompisar”, har inga som helst argument värda namnet för att driva igenom en sån här folkrättsvidrig idè. keep it up! En hel drös partier kan från och med idag INTE räkna med min röst nästa val. Och det är jag nog inte ensam om att tro.

 3. on 25 feb 2009 at 17:41 3.christian said …

  undrar varför MP och V avstod från att rösta?

  Varför inte rösta Nej? lite dåligt tycker jag…

 4. on 25 feb 2009 at 18:24 4.lage said …

  Varifrån fick du att vi inte röstade? Jag har hört det från en annan också, tråkigt med missförstånd…

  Vi röstade emot!!
  Det var första omröstningen som var mest relevant, där föreslog vi att propositionen skulle avslås. Sedan kom sossarnas småförändringar, det var de vi avstod att rösta om. Tyvärr ville sossarna ha proppen även utan sina småförändringar… 🙁

 5. on 25 feb 2009 at 18:24 5.lage said …

  Tack Martin!

 6. on 25 feb 2009 at 22:51 6.pelle said …

  Idag så hände något märkligt, jag trodde jag hade blivit miljöpartist!? Kanske snarare Lage-ist…

  Att detta kunde ske är ofattbart. Att ingen verkar bry sig är så skrämmande. Folks apati och oförmåga att engagera sig när det viktigaste som hänt i svensk politik på århundraden passerar obemärkt förbi är för mig obegriplig.

  Själv har jag känt en stor sorg hela dagen och sveket från alla partier är oförlåtligt. Detta kommer dom aldrig kunna reparera.

  Det var så skönt att iaf få höra en sund röst i allt elende, även om du stakade dig lite. Vilket jag iofs förstår. Själv var jag så chockad av allt nonsens som fullkomligt rann ut ur tv:n att jag nästan skakade.

  Jag skrattade lite åt piratpartiet under förra valet men numera är jag en stolt medlem. Det finns få sunda röster i dessa mörka tider.

  Ha det gott och lycka till i Rosenbad, personer som du är så otroligt viktiga.

 7. on 25 feb 2009 at 23:18 7.martin said …

  Bra sagt pelle, sveket är oförlåtligt! ett stor spottloska i ansiktet på svenska folket.

  Vem, jag säger VEM, i hela fridens namn tycker helt ärligt och innerst inne att detta verkar vara en bra idé? Jag tycker på fullaste allvar att det känns fruktansvärt overkligt och surrealistiskt, rent av kusligt.

  Jag vill icke, och detta poängterar jag tydligt; ICKE, leva/bo/verka i ett samhälle där integritet säljs ut så lättvindigt och utan en stunds eftertanke.

  IPRED handlar inte om det är rätt eller fel att fildela upphovsrättsskyddat material. Det handlar om moral och etik. Det handlar om att värna min rättssäkerhet. Att skydda mig mot falskspel och orätter. Vad blir nästa steg? Vad säljer vi ut till lobbyister nästagång?

 8. on 26 feb 2009 at 00:18 8.Annika said …

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/ipred/article4499957.ab
  En sammanfattning.

 9. on 26 feb 2009 at 00:20 9.christian said …

  Lage: Bra med ett klargörande, kollade inte på debatten utan hörde V och MP avstod. Skönt att höra att det inte stämde då jag i så fall blivit väldigt besviken över flera MP och V politiker.

  Skönt att slippa det. Dock är det mer eller mindre en krigsförklaring mot den yngre generationen (ialla fall alla under 30).

  Dena lag är inte värdig en demokrati.

 10. on 26 feb 2009 at 03:17 10.elmindreda said …

  Såg debatten och tyckte du gjorde bra ifrån dig. Det är dock synd att fakta, erfarenhet och goda argument inte verkar spelar någon avgörande roll.

 11. on 26 feb 2009 at 08:30 11.Fredrik Pihlström said …

  Piratjanne livebloggade debatten, han verkade uppskatta din instats: http://piratjanne.se/

 12. on 26 feb 2009 at 08:57 12.Piratjanne said …

  Som Fredrik Pihlström skrev så livebloggade jag från hela debatten och såg nästan hela (var tvungen att stänga av ett tag när idiotin blev för mycket).

  Jag tycker du, Per och Kent gjorde ett jättebra jobb och uppskattar det verkligen. Det var bra kämpat. Synd bara att de andra gått på storföretagens linje.

 13. on 26 feb 2009 at 09:10 13.Martin said …

  Precis som elmindreda sa så räcker det ju tydligen inte med bäst argument, eller i detta fallet faktiskt argument överhuvudtaget! Man behöver ju inte fundera länge på hur allt gått till. Riktigt bra av MP och V att stå emot alla andra, synd att deras ”nya” kompisar S sviker igen. Både MP och V steg oerhört i mina ögon pga detta.

 14. on 26 feb 2009 at 16:23 14.lage said …

  Tack för alla uppmuntrande kommentarer, det värmer verkligen!!

  (Särskilt när man som jag växlar mellen en enorm besvikelse och någon form av cynism..)

 15. on 01 apr 2009 at 10:25 15.Michael A said …

  Så var det dags för dag 1 med nya ipred lagen.

  Mjahha, en sak får man väl säga – det är lugnt på nätet och inga störningar 😉 Hoppas det retar att jag säger så (det var meningen).

  Jag håller nämligen med Martin och vill dessutom tillägga att detta måste vara den sämst förankrade lagen hos medborgarna genom tiderna! Det är rent ut sagt vidrigt att våra skattemedel skall behöva användas till att kriminalisera människor som bara följer samma mekanismer som ”marknaden” alltid själva följt – utveckling, potential o nya möjligheter. Det luktar korruption och svåger-politik lång väg!

  Kanske samma bandit-gäng som sett till att Pytte-Mjuka-Rutor kommit in som e-post system i RK? Bah, höns! Det borde vara brottsligt att vara så inkompetent som IT-chef (är det inte det redan förresten?).

  Christian, detta är en förolämpning även mot de över 30 (åtminstone de som har vett att fatta vad som händer). Själv är jag 44, men jag har ju ungar för tusan! Skall dessa kriminaliseras? Skall jag behöva förklara vem som slangat vad på vårt gemensamma familjenätverk när IT-Pålisen påstår att dom hittat mitt IP-nummer i sina loggar?

  Skall IT-Pålisen banka på min dörr, hämta min server med mina projekt, handlingar och backuper där en inkompetent IT-Pålis bara för att min dotter slangat nån jä… amerikansk pop-grupp?

  Nä fy farao, civil olydnad är vad som gäller hädanefter! Idag öppnar jag mitt nätverk för ALLA, spoofar min IP och all annan smörja jag kan komma på på rent jävelskap! Dessutom tänker jag helt skamlöst bidra till spridandet hur man gör OCH avsätta 10% av min inkomst direkt till Piratpartiet! Dessa j@kla nybörjare skall få sina fiskar varma, det kan jag lova…

  Och f.ö. kommer jag inte att rösta på Sossarna mer, aldrig mer i hela levande livet. Jäkla kollaboratörer, Olof Palme skulle vänt sig i sin grav…

  (ursäkta språket, jag blev visst lite upprörd 😉 )

  Michael A