Posts or Comments 04 December 2020

Obegriplighet &Politik lage | 09 mar 2009 10:44 e m

Skenäktenskap?

Jag har funderat lite på vad som är ett skenäktenskap. Sammansättningen sken och äktenskap antyder ju att det är något som bara är för syns skull, inte är på riktigt.

Men skenäktenskap används för att beteckna äktenskap som ingås med ett annat syfte än… Ja, än vadå? Varför ingår människor äktenskap? För att de gillar varandra? Men det kan man ju göra även utan att vara gift. Människor ingår till stor del äktenskap för att det ger vissa juridiska fördelar. (Ja, jag vet att en del gör det för att de tycker det är romantiskt men ett sådant bröllop kan man ju ha även utan att registrera det juridiskt.)

Men är det inte så att de som ingår ”skenäktenskap” är ute efter precis samma sak, vissa juridiska fördelar, t.ex. möjligheten att få uppehållstillstånd i ett land? Jag har en vän som gifte sig med sin flickvän för att hon skulle kunna få uppehålltillstånd. Inget ”skenäktenskap” men det var enda sättet för de att kunna fortsätta vara tillsammans. Hade hon redan haft uppehålltillstånd hade de nog bara levt som sambos.

Men vad är då skillanden i ett ”skenäktenskap” och ett ”riktigt” äktenskap? Är det att de två inte skulle hysa erotisk kärlek för varandra? Och om denna kärlek tar slut, är det då ett ”skenäktenskap”?

Hela termen är minst sagt bisarr. Människor får väl gifta sig av vilken orsak de själva känner är bäst? Vem ska bestämma att två människor som vill gifta sig inte ska få det? (Med vissa undantag som får minderåriga och så.)

När någon sedan är gifta, ska äktenskapet ha olika juridiska konsekvenser beroende på hur ofta paret har sex? (Och vilken sex i sådana fall?)

Det enda rimliga är att säga att det finns bara äktenskap och inga skenäktenskap. Och om någon gifter sig för att låta någon annan få uppehållstillstånd ska staten skita i hur ofta de har sex.

5 Responses to “Skenäktenskap?”

 1. on 10 mar 2009 at 09:17 1.Jesper said …

  Nu är det visserligen så i Sverige att man inte behöver gifta sig med sin partner för att denna eller denne ska få uppehållstillstånd. Det migrationsverket tittar på är istället om förhållandet är ”seriöst”. Så har jag förstått det. Brasklapp om tolkningen av ”seriöst”, men jag är väldigt säker på att permanent uppehållstillstånd är möjligt att få för significant other utan giftemål.

 2. on 10 mar 2009 at 09:44 2.Niclas said …

  Jag har aldrig riktigt förstått detta heller. Fått för mig det funnits någon slags underlig definition som man använder. Men det verkar ju vara taget lite från luften.

  Men det är ju en rättighet att få gifta sig, och det för i sig med sig andra rättigheter. Ska det alltså vara så att vissa personer inte får utnyttja dessa bara för att de inte kommer från sverige? Och hur mäter man då kärlek?

  Väldigt intressant inlägg, inte något man tänker på varje dag.

 3. on 10 mar 2009 at 11:26 3.lage said …

  Tack för kommentarerna!

  Till Jesper: Okej, så kan det säkert vara, kan inte reglerna i detalj, vet bara att många gifter sig av detta ändamål samt att det i det fallet jag beskrev i vilket fall som helst gjordes av den anledningen.

 4. on 06 jul 2009 at 13:34 4.lizzkulla said …

  Skenäktenskap skapar problem medan ett kärleksäktensap har bättre varaktighet tror jag.

  Hur nära har ni varit ett sådant äktenskap?

  Min dotter ingick ett sådant 2007,

  de är inte bara att gifta sig och sen bli av m. sin partner när de kommer till Sverige.
  De tar 3 år innan nästa äktenskp kan ingås och då är den nya partnoren svensk medborgare på ett enkelt sätt.

 5. on 25 feb 2017 at 06:11 5.web site said …

  If you desire to obtain a good deal from this article
  then you have to apply these strategies to your won website.