Posts or Comments 26 September 2023

Politik lage | 25 okt 2009 12:49 e m

Sverigedemokraterna osvenska

Ju mer jag tänker på det ju mer uppenbart blir det att Svetigedemokraterna är väldigt osvenska. Nu ska det tillggas att det per definition inte är fel att vara osvensk, men har man den typ av wannabe-rasistisk och (falsk) svensk-nationalistisk retorik som Sverigedemokraterna tillägnat sig så är det anmärkningsvärt!

Sverigedemokraterna är osvenska för att:
• de är konservativa och gillar inte det moderna. Svenskar däremot är om man jämför internationellt väldigt öppna för förändringar och ligger i framkanten på många sätt
• de är konservativ-normativa och lägger sig i hur folk vill leva sina liv, exempelvis HBT-personer. Svenskar däremot, generellt, tycker folk får sköta sig själva så länge de inte stör andra.
• de är intoleranta. Svenskar generellt är däremot toleranta människor.
• de tycker inte om jämställdhet, åtminstone om det gäller att svenskar ska vara mer jämställda, andra har de många åsikter om. Svenskar generellt däremot är positivt inställda till jämställdhet.

Den svenska framgången består inte av att stänga in sig och blicka bakåt utan att jobba på och se framåt och våga ligga i framkant.

Sverigedemokraterna har oväntat mycket gemensamt med konstiga utländska religiösa regimer i sitt bakåtsträvande.

Fyll gärna på med fler punkter kring Sverigedemokraternas osvenskhet!

— Skrivet på min iPhone

15 Responses to “Sverigedemokraterna osvenska”

 1. on 31 okt 2009 at 12:42 1.Göran Hådén said …

  Sd bryr sig väldigt lite om miljön. 72 procent av svenskarna anser att klimatförändringarna är ett väldigt allvarligt problem, enligt senaste Eurobarometern. Men i Sd kryllar det av människor som förnekar hela klimatkrisen.

 2. on 02 Nov 2009 at 23:27 2.Göran Hådén said …

  Hela 58 procent av de som uppger sig rösta på SD tycker att klimathotet överdrivs i jämförelse med övriga partier som varierar mellan 17 och 31 procent. Källa:
  http://svt.se/content/1/c8/01/72/17/55/SIFOKLIMAT1518966.pdf

 3. on 03 Nov 2009 at 19:16 3.Andreas Nilsson said …

  Jag tror mitt största problem med hela grejen är att jag inte tycker mig se att alla i Sverige har exakt samma värderingar om saker och ting och att jag har många liknande värderingar med mina kompisar från USA, Egypten, Iran/Kanada etc.

  Ett jädra hopklumpande helt enkelt. Folk är väl individer för katten.

 4. on 20 Nov 2009 at 13:08 4.Helena said …

  Är inte grejen med svenskars så bejublade tolerans att det är kvinnorna som är väldigt toleranta, medan männen generellt sett inte skiljer sig mycket från andra europeiska länder (bortsett från de katolska). Jag såg någon karta nmyligen från det där universitetet i USA där man årligen studerar förmågan att bortse från sina traditioner när det handlar om attityder och åsikter och där låg Sverige och Norge i topp. Dock just på grund av kvinnornas förmågor. USA låg långt ned på kartan.

 5. on 20 Nov 2009 at 13:32 5.Peter said …

  SD:arna är fullständigt ”osvenska” i sitt sätt att åta sig ett politiskt uppdrag. De låter sig väljas in i vårt kommunfullmäktige, plockar plikttroget in arvoden och partistöd – men går inte på ett enda möte. De har inte insett att ett politiskt uppdrag kräver ansvar och arbete. Faktum är att de – i alla fall i vår kommun – snyltar girigt på systemet.

 6. on 03 Dec 2009 at 22:21 6.Gustav (inte Fridolin!) said …

  Birger har kommenterat Climategate, men vad säger Lagen? Något för nästa bloggpost?

  http://blogs.telegraph.co.uk/news/author/jamesdelingpole/
  http://scienceandpublicpolicy.org/ (ja jag vet att det är Thatchers före detta rådgivare, men han håller sig saklig och är en bra motröst, en sån som Birger anser behövs i debatten)
  http://noconsensus.wordpress.com/
  http://camirror.wordpress.com/ (årets vetenskapsblogg 2007 av forskaren som bröt ”The Hockey Stick”)

  Brukar rösta miljöpartistiskt men jag tycker klimatet har tagit allt för mycket plats i miljöopinionen…vill se mer möten om GMO, giftiga plaster i haven etc etc. Eftersom inget år ännu har varit varmare än 1998 så kan väl inte klimatökningen vara så brant och därmed borde ju inte klimatfrågan vara så akut som sägs? Eller? Inte lätt att reda ut…jag kan själv inte säga mig var helt säker på något här.

 7. on 07 Dec 2009 at 21:41 7.Tobias A said …

  Peter:

  Om de inte går på mötena så får de inte heller arvode för dessa, däremot får de partistöden.

 8. on 10 Dec 2009 at 17:33 8.Skickligt födas i Sverige? « Hållplats Hådén said …

  […] vad är egentligen typiskt svenskt om vi inte nöjer oss med Göran Häggs definition ovan? Ja, inte är det Sverigedemokraterna i alla fall, för deras åsikter håller ju inte så många med om. […]

 9. on 24 feb 2010 at 23:44 9.bloggo said …

  Jag har aldrig förstått hur riksdagspartier ser på demokrati och åsiktsfrihet. Vem har mest rätt att avgöra vad jag har för åsikt, jag själv eller någon annan? Om jag säger att jag inte är rasist och att jag är för invandring, men kritisk till hur riksdagspartierna sköter invandringen. Är jag då rasist för att jag kritiserar riksdagspartierna? Är Riksdagen en ras? Sedan när i sådana fall? Jag har sedan ett halvår tillbaka låtit mig övertygas om att rösta på SD i höstens val, men det är inte tack vara SD, utan tack vare de sittande riksdagspartiernas bleka demokratiuppfattning. Den är skrämmande och den är fascistisk.

 10. on 26 apr 2010 at 13:40 10.Rasmus said …

  Frågan är varför skrev du det på din Iphone?

 11. on 01 jun 2010 at 02:36 11.SD: Minskad befolkning ska ge bättre ekonomi « Hållplats Hådén said …

  […] efter svenska värderingar, medan sverigedemokraterna själva tydligen inte alls behöver anamma svenska […]

 12. on 21 aug 2010 at 23:22 12.svea said …

  bloggo, håller med dig. är samma sak med mig, kommer rösta på sd för att riksdagspartiernas syn på demokrati är väldigt skrämmande, saknas väl bara att de kommer förbjuda partier med ”fel” åsikter eller omyndigförklara personer som röstar på ”fel” parti. inte konstigt att politikerföraktet är så stort och andelen röstande minskar. nä, rösta sd och sätt dem på prov, vad händer, utfrysning, grundlagsändring, omval? spännande, kan knappt bärga mig!

 13. on 21 sep 2010 at 00:36 13.Lars Lundell said …

  Sverigedemokrater är självständigt tänkande människor med integritet och civilkurage och känsla för ansvar och solidaritet. Det gör dem osvenska numera.

 14. on 22 okt 2010 at 00:54 14.1 av 1000 vill flytta till Sverige « Hållplats Hådén said …

  […] värderingar är därmed inte särskilt svenska.Intressant? Andra om invandring, sverigedemokraterna, politik, samhälle, makt, […]

 15. on 12 jan 2012 at 12:49 15.2000aldrig said …

  En saga för för dem som inte tänker sova…

  Sagan om Mörkret

  http://bit.ly/y7Lgfg