Posts or Comments 10 August 2022

Obegriplighet &Politik lage | 10 feb 2010 02:39 e m

Verkligt miljöintresse?

För ett tag sedan var det en artikel i DN om att rika körde smutsigare bilar. Det ser dåligt ut på Lidingö och i Danderyd och Vellinge. Det är ju intressant att konstatera att det inte är frågan om man har råd eller inte som avgör om man köper miljöbil, någonting som går stick i stäv med den alltför ofta hävdade uppfattningen att det är fattiga som inte har råd men ändå är tvungna att köra som om de fick ekonomiska möjligheter (läs sänkt bensinpris) skulle ta mer ansvar för miljön. (Vilket ju i sig är extremt ologiskt.)

I artikeln så kommenterar Bil Sweden (bilbranschens organisation) det hela med att för att få de rika att köpa miljöbil (utöver den Porsche de naturligtvis verkar ha i garaget också) så ska man göra som i Norge och befria dem från skatter, avgifter och ge dem gratis parkering och gratis el.

Så de som har störst ekonomisk möjlighet att använda sig av miljöbil ska slippa skatter och avgifter och sedan få resurser från dessa (av de själva inte inbetalade) skatterna och avgifterna i form av gratis nyttigheter för att de kanske ska köpa en miljöbil? En miljöbil som ändå är sämre för klimatet än att åka kollektivt? Detta för att ta en del av allas vårt ansvar för att vi ska kunna fortsätta leva på den här planeten?

Jag tror inte ”de rika” (vilket i sig är en konstig beteckning på en ganska disparat samling människor) är så jävla åpna som det kan låta på Bil Sweden utan att Bil Sweden försöker ta tillfället i akt att förbättra för bilåkande och bilägande i största allmänhet på bekostnad av klimatet med argumentation att man vill rädda just det man därmed lobbar för att förstöra.

Är ”de rika” så jävla åpna som Bil Sweden tror är vi illa ute.

ps:
Inser efter att ”åpen” markeras rött av min rättstavning att det kanske inte förstås av hela Sverige och hänvisar därför hit.

One Response to “Verkligt miljöintresse?”

  1. on 21 mar 2010 at 10:24 1.Niklas J said …

    Hej, jag har inte Twitter, kan du inte utveckla tankarna om den studiesociala propositionen här på din blogg? Har du varit upp riksdagen och debatterat detta, i så fall när? Länk? Kommer de rödgröna med några motförslag/något man ska riva upp? En tanke jag fick, var detta med att kraven ska skärpas på tidigare studier – men i så fall borde man ha någon form av preskribtionstid – som hos kronofogden ungefär (fråga CSN idag, det finns en informell regel om att man inte bryr sig om resultat som är mer än sju år gamla) Jag menar det är inte så lätt att tenta av en kurs vars innehåll har förändrats och där alla föreläsare har hunnit bytas ut (med Bolonga så är ju många utbildningar ganska omgjorda) Eller menar de att man ska plugga ett halvår utan inkomst på sina nya studier? Funkar ju kanske om man är kring 20 och hyr ett litet rum – men av logiska skäl så är ju de studenter som ”gör comeback” ofta lägenhetsboende och har i många fall barn!