Posts or Comments 26 September 2023

Obegriplighet &Politik lage | 25 sep 2012 09:17 f m

Hur menar de egentligen med utrensningen?

Som många andra läste jag dagens artikel i DN med förskräckelse. Jag ska redan nu erkänna att jag verkligen gillar Tintin och har gjort under väldigt lång tid. (Artikeln går i korthet ut på att chefen för en avdelning av Kulturhuset i Stockholm slänger ut Tintin och potentiellt annat med olika former av bättre eller sämre argument.) Efter egen erfarenhet vet jag att man ska vara väldigt försiktig med att tro på allt som står i tidningarna men detta förtjänar att kommenteras ingående, även om någon del (förhoppningsvis!!!) inte skulle stämma.

Låt oss först granska Tintin. ”Tintin i Kongo” som Behrang Miri (konstnärlig ledare på Kulturhuset) är som många andra tidigare konstaterat ganska fördomsfull (för att inte säga rasistisk) mot afrikarner i Afrika. De framställs som korkade men snälla. Det är ett tidigt Tintin-album och inte särskilt roligt – helt oavsett dess tveksamma porträttering av afrikaner. [Jag hade tidigare ett inlägg kring ”Tintin i Sovjet” som baserades på mitt minne av boken men efter att ha snabb-bläddrat igenom den så måste jag tillstå att poängen inte längre är särskilt giltig.]

Jag undrar om Behrang Miri verkligen läst alla Tintin-album? Det är verkligen en enorm skillnad i kvalitet mellan de olika albumen – både vad gäller fördomsfullheten och hur roliga de är att läsa för barn. Om han inte har läst fler Tintin-album än ”Tintin i Kongo” – hur kan han då anse sig kunna förbjuda alla Tintin-album?

När man ser närmare på det så blir det också mer logiskt. Det finns många Tintin-album som är allt annat än kolonial-rasistiska. Ta bara mitt favorit-album ”Blå Lotus” som exempel, det innehåller omfattande kritik av Englands opium-krig (eller iaf en kritisk granskning av Boxar-upproret), Japans ockupation av Kina och det amerikanska dubbelspelet med Japan under tiden samt en uppgörelse med den i västerlandet vanligaste fördomarna om kineser (m.m.). Detta ska alltså förbjudas eftersom ”Tintin i Kongo” är (enligt Behrang Miri) värd att förbjuda. (Värt att notera är att här var Hergé före sin tid till skillnad från de andra albumen då han var samtida med vad de flesta tyckte på den tiden.)

Logiken att om en författare har skrivit något som kan anses vara rasistiskt så ska allt personen skrivit förbjudas är i mitt tycke sjuk. I så många led! För det första så ska inte allt man tycker är fel förbjudas – det skapar ett hemskt repressivt samhälle. För det andra så handlar det då inte längre om att man inte vill att människor ska läsa någonting man tycker är fel utan snarare om att straffa eller fördöma någonting.

När nu personalen (enligt tidningsartikeln) ska leta upp annat som också kan anses fel får det enorma proportioner. Förutom det uppenbart konstiga att personal på Kulturhuset i Stockholm ska ägna tid åt att gå igenom böcker för att kanske döma ut dem enligt oklara kriterier så ska dessutom (om en bok upptäckts vara felaktig) hela författarskapet dömas ut! Varför stanna där förresten? Varför kan inte hela förlagets samtliga böcker dömas ut? (För syftet är väl att straffa – annars undrar man ju varför alla Tintin-album ska bort.)

Det blir oerhört mycket att rensa ut, även om man stannar vid Behrang Miris ”måttliga” bedömning att bara döma ut hela författarskap efter en bok. Jag vet att det finns åtminstone en uppenbart sexistisk bok i Elsa Beskows författarskap. Sannerligen inte ovanligt på den tiden men icke desto mindre ska alla Elsa Beskows böcker bort! För att inte tala om samtliga böcker av Astrid Lindgren (tänk bara kurre-kurre-dutt-ön!!!!). Vidare borde Iliaden och Odysséen bort! Homeros var (som alla andra på den tiden) rasist. Faktum är att i stort sett samtliga européer fram till 1800 måste ha varit rasister (även om de var för jämlikhet och bra rättigheter och slaveriets avskaffande m.m., m.m. så ansåg man på den tiden att raserna var olika och man tyckte bäst om sin egen ras). Ta bort all klassisk litteratur från biblioteket!!!!

Man skulle då kunna invända att det ju bara borde tas bort böcker som i sig själva är rasistiska. Även om författaren var rasist betyder ju inte det att själva boken är rasistisk. Men med logiken att om en bok är dålig måste alla andra böcker av samma författare bort så håller ju inte detta. Uppenbart finns det någon bok som är rasistisk och om inte annat är ju straffet (som jag tidigare framhållit) det centrala varvid författaren måste straffas.

Låt oss vidare titta lite på det som ska styra utrensningarna. Låt mig citera artikeln (och förhoppningsvis Behrang Miri – det är verkligen tråkigt om han skulle vara felciterad!):

I stället är utrensningen av Tintin en del i en helt ny vision som Behrang Miri arbetat fram för Kulturhusets räkning. En vision som ska styra Kulturhusets verksamhet utifrån diskrimineringslagen.

Detta är ju också riktigt konstigt. Antingen vet man inte vad antidiskrimineringslagen innehåller eller så bara ful-chansar man och hoppas att ingen ska genomskåda bluffen. Antidiskrimineringslagen (som är bra) bygger på att man inte ska tillåtas diskriminera andra människor i olika offentliga sammanhang. Det handlar däremot INTE om att det skulle vara förbjudet att hysa rasistiska åsikter. Eller homofoba åsikter. Eller sexistiska åsikter. Allt detta är tillåtet eftersom vi lever i ett öppet och demokratiskt samhälle. Däremot är det inte tillåtet att i vissa offentliga sammanhang behandla vissa människor sämre på grund av ras, etniskt tillhörighet, religion, sexuel läggning osv. Det ÄR däremot tillåtet att vara rasist och behandla en mörkhyad människa dåligt om det finns objektiva skäl för det. För att dömas krävs det att (något förenklat) åklagaren bevisar att den åtalade har behandlat någon sämre än någon annan samt att detta berodde på personens mörka hy.

Vidare pratar Behrang Miri om att vi ska skaffa oss kunskaper om varandra. Jag förstår inte hur detta ska kunna ske om han får som han vill. Han vill se över inte bara all barnlitteratur utan även all vuxenlitteratur. Det är oerhört mycket som skulle behöva rensas ut (för att inte säga allt). Tro heller inte att vår förståelse för andra kulturer skull kunna utökas. Inte bara européerna var rasister utan i stort sett alla folk på jorden förr i tiden. Alla dessas berättelser (och böcker) behöver förstås också rensas ut – de får vi inte lära oss någonting av heller.

10 Responses to “Hur menar de egentligen med utrensningen?”

 1. on 25 sep 2012 at 09:44 1.Christer Owe said …

  Bra att du klarlägger den enorma skillnaden mellan åsikt och handling. Böcker är ju en intressant hybrid mellan åsikt och handling – en publicerad åsikt. Steget från att plocka bort Tintin till att förbjuda Salman Rushdie känns plötsligt farligt nära.

 2. on 04 okt 2012 at 10:39 2.Ruben Andersson said …

  Vad är det för nazister som skulle räddat Tintin i ”Tintin i Sovjet”? Berättelsen gjordes tre år innan nazisterna kom till makten i Tyskland.

  Vid samma tidpunkt hade däremot Stalin rensat ut Trotskij och blivit Sovjetunionens de-facto ledare och skräckväldet hade tagit sin början. Att det skildras på ett kritiskt sätt i ”Tintin i Sovjet” är bara problematiskt i Sverige, Kuba och Nord-Korea, i andra länder framstår det som rimligt.

 3. on 04 okt 2012 at 10:54 3.lage said …

  Tack för kommentarer både Christer och Ruben!

  Jag måste givetvis kommentera Rubens inlägg. Det ser onekligen ut som jag gjort en enorm miss när det gäller nazi-kopplingen i ”Tintin i Sovjet”. Till mitt försvar ska sägas att det var väldigt väldigt länge sedan jag läste den (vilket iofs borde inneburit att jag kollat upp fakta först) men jag var verkligen säker på saken. Jag hade för mig att det fanns nazi-flaggor i den men det har jag tydligen misstagit mig på. Ska ändra inlägget – tack för påpekandet!

  När det gäller beskrivningen av Sovjetunionen så måste jag väl med anledning av ovanstående vara försiktig och inte sticka ut hakan igen. Det är däremot mitt bestämda minne att skildringen av Sovjetunionen var överdriven även om det givetvis finns oerhört mycket att kritisera i Sovjetunionen och min iakttagelse kring detta egentligen var en bisak till huvudpoängen (som nu inte verkar vara någon poäng öht). Summa summarum så tycker jag det är mkt rimligt att porträttera Sovjetunionen mkt negativt och med tanke på att det är en serie är det inte så allvarligt att det nog blev värre än vad som kunde tänkas vara en fullständigt objektiv beskrivning av hela Sovjetunionen.

  Jag vill återigen påpeka att jag inte alls på något sätt vill försvara Sovjetunionen!

 4. on 07 apr 2015 at 00:49 4.https://nandosdelivery.wordpress.com/ said …

  ADC’s are engineered to thrive in the new age data center and they support advanced features that are important for
  enterprise application delivery, visualization, delivery of emerging IP data
  services and cloud service delivery. People who keep kosher will have special needs
  that must be catered to. Article Source: you looking for more information regarding online shopping.

 5. on 21 maj 2015 at 02:41 5.buy stolen laptop said …

  It can be tough, however, to understand how to easily evaluate
  the many different pictures you’ve taken. Google Voice is probably the easiest services to
  use for i – Phone call recording and it is free.

  With Apple’s brief pr releases, giving the
  target audience little to look off, ”Apple leveraged a law of social physics – news, like nature, abhors a vacuum.

 6. on 28 Dec 2015 at 05:45 6.hoodie buddies said …

  Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to
  and you are just too magnificent. I actually like what you
  have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible.
  I can’t wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.

 7. on 27 jan 2016 at 04:42 7.Pizza Palmdale said …

  Hi there would you mind letting me know which web host you’re working with?

  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I
  must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good hosting provider at a fair price?
  Thanks, I appreciate it!

 8. on 25 feb 2016 at 01:10 8.free money claims said …

  I enjoy what you guys tend to be up too. This sort of clever work and
  exposure! Keep up the very good works guys I’ve incorporated
  you guys to my personal blogroll.

 9. on 01 mar 2016 at 19:58 9.Invitation Sample said …

  If you would like to improve your knowledge only keep visiting this web page and be updated with the latest information posted here.

 10. on 04 jun 2016 at 15:58 10.agen poker online said …

  Right here is the perfect webpage for everyone who wants to
  understand this topic. You know a whole lot its almost tough to
  argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You definitely put a fresh spin on a subject that has been written about for decades.

  Great stuff, just great!