Posts or Comments 26 September 2023

Politik lage | 02 Dec 2014 11:15 e m

SD försöker styra riksdagen

Föga förvånande har det visat sig att SD vill maximera sitt inflytande och de har nu chansen att göra detta genom att säga att de ska rösta på borgarnas budgetförslag. Se exempelvis här, här eller här, eller här.

SD säger förstås att de vill att de andra partierna ska förhandla med dem men jag tror inte att den yttersta partiledningen är dummare än att de förstår att det inte kommer på fråga för tillfället. Troligen hoppas de orsaka så mycket kaos att partierna på sikt omvärderar denna ståndpunkt vilket jag iofs också tror är fåfängt men de är ju lite fåfänga också.

Vad resultatet i detta blir vet förstås ingen just nu men det finns egentligen tre huvudsakliga scenarios:

1. S+mp-regeringen sitter kvar och får igenom sin s+mp+v-budget.
2. Det blir nyval (extraval).
3. Borgarna bildar en ny minoritetsregering (med sin budget).
4. S+mp-regeringen sitter kvar och får igenom en s+mp+(något borgerligt parti)-budget.

Dessa fyra alternativ är i princip de enda möjliga vägarna ut ur detta men de kan uppkomma på flera olika sätt.

Om SD och borgarna röstar igenom borgarnas budget (oavsett om det sker i morgon eller senare) så kommer förstås Löfvén-regeringen att avgå direkt. Löfvén kan inte utlysa nyval innan 29 december men det kan ändå utlysas nyval innan (stay tuned). Han kan rimligtvis inte vänta tills 29 december med att avgå bara för att få utlysa nyval. När regeringen avgår går istället bollen över till riksdagens talman att försöka utse en ny statsminister. Han kommer då prata med samtliga partiledare och sedan kommer han utse Anna Kindberg Batra till att bli regeringsbildare, och då går bollen över till SD igen där en statsministeromröstning kan fälla borgarna om SD röstar emot. Om SD röstar ner en borgerlig regering blir det garanterat nyval.

Alternativt är att Anna Kindberg Batra inte vill försöka bilda regering och då kommer ingen annan vilja det heller. Då blir det också nyval.

Om borgarnas budget inte röstas igenom utan återremitteras så kan det förstås förhandlas och då finns det en liten chans att borgarna tar sitt förnuft till fånga och förhandlar med regeringen men hitintills ser det mörkt ut. Jag tror inte på detta. Mer troligt är i sådana fall att borgarna fegar ur och inte röstar på sin egen budget fullt ut vilket får s+mp+v-budgeten att gå igenom men det tror jag inte heller på.

Anledningen till att borgarna inte vill bilda regering är att de då blir beroende av SD:s aktiva stöd för allting, inte passiva som det var förut. De kan i princip inte genomföra jota och SD kommer hota dem med ständiga kriser och nyval och det blir inte roligt. Dessutom har m ingen partiledare och samtliga partier är regeringströtta.

Jag fattar inte varför borgarna låter detta ske eller var de har i kikarn. I princip är det ju de som har satt igång den här cirkusen (att skylla på SD är ju bara fånigt eftersom SD är som tjuriga barn som till skillnad från barn också är elaka). Borgarna måste ju antingen ta på sig ett omöjligt regeringsuppdrag, förhandla med nuvarande regering (vilket de nästan dyrt och heligt lovat att göra) eller gå till nyval utan m-partiledare och med rätt dåliga siffror, särskilt för kd…

I ett sådant läge kommer s och mp att öka, v minska något, fi minska kraftigt, fp och c minska (men ovanför spärren) kd minska (men ovanför spärren), sd minska något och m gå framåt något. Resultatet kommer dock bli samma dödläge som nu (fast med bättre siffror för de rödgröna och särskilt s+mp som skulle kunna bli större än borgarna tillsammans) och antingen måste då borgarna acceptera att samarbeta med åtminstone s eller så måste de samarbeta med sd eller så blir det ett till nyval och då skulle s gå framåt kraftigt.

Inget av detta är något som borde falla borgarna i smaken så jag förstår inte alls vad de sysslar med. De har i princip frisparksläge konstant i fyra år: Regeringen får i princip bara igenom sin budget och resten kan de stoppa och regeringen kommer framstå som svag och de har tid att läka sina sår och gå framåt till nästa ordinarie val. Men nu har de målat in sig i ett hörn och vet inte hur de ska komma ut utan att backa och ramla och slå sig.

Comments are closed.