Posts or Comments 10 August 2022

Politik &Topplista lage | 07 aug 2006 04:50 e m

Att demonstrera eller inte…

Precis nu marscherar en demonstration från Gustav Adolfs torg i Göteborg. Den är emot Israels krig i Libanon.

Jag hörde den genom fönstret på jobbet (jag jobbar i Stadshuset precis vid torget). Spontant undrade jag då varför jag inte gick med. Dels finns det ju en del uppenbara praktiska orsaker såsom:

1. Jag arbetar just nu.
2. Jag visste inte om demonstrationen innan.
3. Jag har ingen aning vart den är på väg.

Men det finns också en mängd mer principiella eller politiska ställningstaganden:

1. De slagord jag hörde först var ”döda Israel”. Jag är ingen vän av staten Israel. Jag tycker Israel för en fruktansvärd politik på många områden. Men jag önskar inte att någon ska dö. Det är faktiskt en av de stora anledningarna till att jag tycker att Israels krig behöver stoppas.

2. Jag vet inte vem som står bakom demonstrationen eller vilka som är med. Tyvärr riskerar man att förknippas med dem och de kan ha väldigt konstiga agendor. Egentilgen borde det kunna vara så att man bara kan samlas kring en sak, men tyvärr fungerar det inte så utan människor försöker hitta fel hela tiden, även bland sådant som man borde kunna bortse ifrån, och då ska man inte gå i samma demonstration som människor man inte delar t.ex. människosyn med.

3. Ibland funderar jag allvarligt om demonstrationer har så stor effekt. Om det är väldigt många som går i den och om det handlar om någon fråga som borde uppmärksammas, så naturligtvis. Men här var det bara rätt många och en fråga som debatteras överallt… Hjälper den saken eller är det ett skönt sätt att åmtinstone göra någonting (onödigt?)?

Comments are closed.